U fokusu

Restrikcije, ali ne i zabrana

Florida ograničila minimalnu dob za stupanje u brak

Florida ograničila minimalnu dob za stupanje u brak

Zakonodavac u američkoj državi Florida odobrio je prošlog tjedna prijedlog zakona za zabranu dječjih brakova koji se odnosi na mlađe od 17 godina. Navedeni prijedlog zakona, koji još čeka potpis guvernera, predstavlja svojevrsni kompromis temeljem ranije verzije zakona kojom bi brak bio zabranjen za bilo koga ispod 18 godina. Floridski guverner najavio je da će podržati zakon.

Dječji su brakovi legalni diljem SAD-a, a dok je 18. godina obično minimalna dob za stupanje u brak, svaka država ima pravne rupe ili iznimke kojima se djeci dopušta udaja/ženidba i u ranijoj dobi. Pod novim će zakonom 17-godišnjacima/kinjama biti dopušteno stupiti u brak uz dopuštenje roditelja, no morat će proći i tečajeve pripreme za brak. Također, neće moći stupiti u brak s osobama koje su starije od njih više od dvije godine.

“Ovo me veseli, iako nije prošao prvotni prijedlog s granicom od 18 godina”, rekla je Sherry Johnson, nekadašnja “dječja mlada” koja je pomogla u promociji ove mjere. “Eliminira mogućnost da samo stupite u brak. Morate pokazati da ste dovoljno odgovorni za taj čin”, dodala je.

Johnson je udana u dobi od 11 godina za devet godina starijeg muškarca, a tijekom braka su dobili šestero djece. Sada 58-godišnjakinja, napisala je knjigu “Forgiving the Unforgivable” te se bori protiv dječjih brakova.

Fraidy Reiss, još jedna aktivistkinja protiv dječjih brakova, ističe da je razočarana što striktnija verzija zakona nije prošla. “Dopuštenje roditelja nije garancija budući da su upravo roditelji ti koji često prisiljavaju svoju djecu u brak. Ovaj je zakon korak u pravom smjeru, no definitivno nije pobjeda nad dječjim brakovima”, napominje.

Trenutni zakon na ovu temu na Floridi dopušta djeci od 16. godine nadalje da stupe u brak uz dopuštenje roditelja te dopušta sucima/sutkinjama da daju pristanak za stupanje u brak i mlađoj djeci u slučaju trudnoće.

Između 2000. i 2010. godine, oko 170 tisuća djece ispod 18. godine stupilo je u brak u 38 američkih država za koje su dostupni podaci, navodi neprofitna organizacija koju vodi Reiss, Unchained at Last.

Djeca koja su rano stupila u brak često rano napuštaju školovanje i u većoj su opasnosti od zlostavljanja. Djevojčice su sklonije komplikacijama i zdravstvenim problemima tijekom trudnoće i poroda te slabije imovinske situacije od onih koje se udaju u kasnijoj dobi, navode stručnjaci.