U fokusu

Loše vijesti za LGBT zajednicu u Gambiji

Gambijski predsjednik odobrio zakon kojim se kažnjava homoseksualnost

Gambijski predsjednik odobrio zakon kojim se kažnjava homoseksualnost

Da je Gambija jedna od najgorih zemalja po pitanju postupanja prema LGBT zajednici, dokazao je i gambijski predsjednik Yahya Jammeh koji je ovog tjedna odobrio zakon koji povećava kazne za homoseksualnost, uključujući i kaznu doživotnog zatvora za brojne optužbe.

Zakon kriminalizira brojne oblike ponašanja i cilja na određene pojedince/ke, kao što su oboljeli/e od HIV-a. Oni/e koji/e spadaju pod danu definiciju počinitelja/ica kaznenog djela su zapravo svi/e koji stupaju u gej odnose na bilo koji način. Imati homoseksualne odnose s bilo kim ispod 18 godina života, s bilo kim s invaliditetom ili s nekim tko je drogiran spada u “teško kazneno djelo”, što omogućuje i doživotnu kaznu zatvora.

Jammeh je zakon odobrio još u listopadu, no vladini dužnosnici nisu o tome obavijestili javnost, iako se zakon počeo provoditi. Prema Amnesty Internationalu, Vlada je već uhitila barem osmero ljudi, uključujući i 17-godišnjeg mladića, pod “sumnjom homoseksualnosti”. Iako nisu službeno optuženi, bili su mučeni kako bi ih natjerali da priznaju svoj “zločin” i otkriju druge koji bi mogli biti gej orijentacije. Također su im prijetili s analnim i vaginalnim sondama kako bi na neki način “testirali” njihovu seksualnu orijentaciju.

Ranije ove godine, predsjednik Jammer je rekao da će sve koji bi mogli tražiti azil u drugim državama zbog straha od načina na koji su tretirani zbog svoje seksualne orijentacije “ubiti ako ih uhvati“.