U fokusu

DOKINUTA JE POLITIKA 'NE PITAJ I NE GOVORI'

Gay je službeno OK u američkoj vojsci

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je zakon kojim se prvi put dopušta homoseksualnim osobama u vojsci da slobodno govore o svojoj spolnoj orijentaciji. “To će napokon omogućiti desecima tisuća Amerikanaca da ne moraju živjeti u laži”, izjavio je Obama. On je tako i formalno ukinuo zakon popularno nazvan “ne pitaj, ne govori” iz 1993. godine, odbačen u Kongresu prošloga tjedna. Ipak, računa se da će proći još mjeseci dok promjene zažive u vojsci. Računa se da je zbog zakona iz 1993. iz američke vojske otpušteno više od 13.000 ljudi.

Gay je službeno OK u američkoj vojsci

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je zakon kojim se prvi put dopušta homoseksualnim osobama u vojsci da slobodno govore o svojoj spolnoj orijentaciji. “To će napokon omogućiti desecima tisuća Amerikanaca da ne moraju živjeti u laži”, izjavio je Obama. On je tako i formalno ukinuo zakon popularno nazvan “ne pitaj, ne govori” iz 1993. godine, odbačen u Kongresu prošloga tjedna. Ipak, računa se da će proći još mjeseci dok promjene zažive u vojsci.

Donošenje zakona velika je pobjeda za Obamu, koji je u predsjedničkoj kampanji obećao ukidanje 17-godina starog zakona i došao pod snažan pritisak skupina za prava homoseksualaca da to učini prije siječnja, kada će republikanci u novom sazivu Predstavničkog doma imati većinu.

“Vrijeme je za zatvaranje ovog poglavlja u našoj povijesti. Vrijeme je priznati da žrtvovanje, hrabrost i poštenje nisu definirani seksualnom orijentacijom više nego što su to po rasi ili spolu, religiji ili vjeri. Vrijeme je da se omogući homoseksualnim Amerikancima da otvoreno služe svojoj zemlji”, rekao je Obama u priopćenju kojim je pozdravio povijesno glasovanje u Senatu.

Zagovornici prava homoseksualaca upozorili su da pripadnicima njihove zajednice neće odmah biti dozvoljeno otvoreno služenje u vojsci, i da se još uvijek mogu suočiti s disciplinskim mjerama zbog otkrivanja svoje seksualne orijentacije.

Zakon o ukidanju dosadašnje politike, daje vojnom vrhu nadzor nad rasporedom uvođenja promjena, te propisuje da do njih može doći samo nakon što predsjednik države, ministar obrane Robert Gates i Kongres “potvrde” da je vojska spremna. Nakon te potvrde, počet će 60-dnevno pripremno razdoblje prije nego što promjene stupe na snagu.

“Homoseksualni i biseksualni pripadnici vojske razmješteni diljem svijeta danas su malo narasli”, izjavio je Aubrey Sarvis, vojni veteran i izvršni direktor udruge Mreža za pravnu obranu pripadnika vojske.

“No, oni su još uvijek u opasnosti jer ukidanje nije konačno … Potvrda spremnosti i 60-dnevno pripremno razdoblje mogu završiti najkasnije u prvom tromjesečju 2011. Za sada, homoseksualci, lezbijke i biseksualni pripadnici vojske moraju ostati na oprezu”, rekao je Sarvis.

Skupine za prava homoseksualaca navode da je prema zakonu iz 1993., kojim je uvedena politika “ne pitaj, ne govori”, iz američkih oružanih snaga otpušteno više od 13.500 pripadnika.