U fokusu

'Same love'

Google odbio zahtjev kenijske vlade da ukloni spot o borbi za lgbt prava

Google odbio zahtjev kenijske vlade da ukloni spot o borbi za lgbt prava

Screenshot YouTube

Kenijski pokušaj da zaustavi ljude od gledanja video spota koji slavi istospolnu ljubav nije prošao. Nakon tri tjedna od pokušaja da zabrani remake pjesme Same Love, lokalnih rap umjetnika Macklemorea i Ryana Lewisa, Google je odbio povući video s YouTubea, gdje je sada pregledan više od 140.000 puta.

Kenijsko regulatorno tijelo zabranilo je video krajem veljače, tvrdeći da sadržaj prijeti uništenju zemlje poput ‘Sodome i Gomore’, te su izjavili da će oni/e koji budu distribuirali/e sadržaj biti kažnjeni/e.  No, jedna agencija koja je zabranjena tweetala je link na video, što je pobudilo pozornost na uspon kampanje za lgbt prava u Keniji.

Video je izradio Art Attack, a snimak govori o tome da je biti lgbt u Keniji neprirodno te da takva osoba može biti kažnjena kaznom zatvora do 14 godina. Između ostalog, u pjesmi se kaže: “Ja se ne mogu promijeniti, čak i ako sam pokušao”, te se prikazuju isječci novinskih članaka u kojima se može pročitati ‘Bolest gora od alkohola’ ili ‘homići su prljavi’.

Video slikama zadire i u anti-gej prosvjed u Nairobiju prošle godine, pred posjet američkog predsjednika Baracka Obame, te dvije žene koje se ljube na klupi u šumi, daleko od očiju javnosti.

U videu se također pojavljuje pisac Binyavanga Wainaina, jedan od rijetkih neskrivenih gej kenijskih javnih osoba, kao i George Barasa, kenijski gospel umjetnik koji se autao 2013. godine. “Netko mora izaći i govoriti protiv onoga što se događa”, rekao je Barasa.

Googleov odvjetnik u Keniji rekao je da kenijski klasifikacijski odbor (KFCB) ne može srušiti video, jer djeluje odvojeno od YouTubea.

Googleov glasnogovornik u SAD-u rekao je da YouTube ima jasnu politiku prema sadržaju koji objavljuje te da taj sadržaj mora biti prihvatljiv za objavljivanje. Uklanjanjem videa kršili bi pravila od strane korisnika. Pregledavanjem zahtjeva za uklanjanje, odlučuje se što je u skladu s filozofijom tvrtke, a tiče se transparentnosti i slobode izražavanja.