U fokusu

Milijarda ustaje u BIH

Goražde ne tolerira nasilje prema ženama!

Goražde ne tolerira nasilje prema ženama!

UŽ SEKA Goražde Facebook

U srijedu se Goražde, druženjem uz muziku i ples na platou ispred gradske dvorane, priključilo svjetskoj kampanji “One billion rising”, čiji je cilj upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu.

Nakon zajedničkog plesa uz pjesmu “Break the chain”, koja je svojevrsna himna i poziv na prekid lanca tišine koji prati nasilje nad ženama i djevojčicama širom svijeta, prisutnim su se obratile organizatorice događaja. “Niste same u borbi protiv nasilja, danas smo to pokazali ovdje, a naše udruženje je tu na raspolaganju uvijek kad je pomoć potrebna” poručila je okupljenima Emina Delahmet, suradnica za rad s djecom i mladima iz Udruženja žena “SEKA”.

“Jako je važno da se javno govori o ovom problemu, da edukujemo mlade o stigmi i diskriminaciji koje prate žene žrtve nasilja, našeg zajedničkog problema”, poručila je Delahmet.

Prema njenim riječima, na osnovu istraživanja koje je Udruženje “SEKA” provelo na području Bosansko-podrinjskog kantona, 36% slučajeva nasilja nad ženama bude otkriveno tek prilikom razvoda što pokazuje da su žrtve duže vrijeme trpjele nasilje i izbjegavale ga prijaviti. 

Kampanju ‘Milijarda ustaje’ Udruženje provodi već šest godina, a ove je godine kampanju organiziralo u suradnji je s osnovnim školama “Fahro Baščelija”, i “Husein ef. Đozo”,  te Kulturnim udruženjem mladih Goražde, Mrežom vijeća mladih Bosansko-podrinjskog kantona i Vijećem mladih Goražde. Događaj su podržali Populacijski fond Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA BiH)  i Grad Goražde.

“Nasilje se ne može tolerisati, to pokazujemo i danas, i opet pozivamo izvršnu i zakonodavnu vlast da posvete punu pažnju rješavanju ovog problema.”, istakao je Anel Čolo, mladi aktivist neformalne grupe mladih iz Goražda.

Kampanju je podržao i načelnik općine, Muhamed Ramović: “Vjerujem da će ova mladost, okupljena danas, donijeti brojne promjene nabolje u stvaranju svijeta bez nasilja nad ženama.” 

“Ponosni smo na inicijative koje su provele zajednice u Sanskom Mostu, Bijeljini i Goraždu za ublažavanje stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu. Današnji događaj u Goraždu, u sklopu globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje”, je jedna od tih aktivnosti”, naglasila je dr. Doina Bologa, UNFPA predstavnica za BiH. “Nastavit ćemo sarađivati i dalje s lokalnim akterima u cijeloj BiH u suzbijanju različitih oblika nasilja nad ženama, posebno stigmatiziranim osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu”, dodala je dr. Bologa.

Ove godine, u akciju su se uključili i učenici i učenice koji/e su danima uvježbavali/e koreografiju. “Kad su nam objasnili šta je cilj ove kampanje nisam se uopšte dvoumila oko učešća, a posebno mi se dopalo što je i dosta dječaka, inače stidljivih, bilo spremno dolaziti s nama na probe” rekla je učenica Adela Jusupović.

Kampanja “Jedna milijarda ustaje” pokrenuta je na Valentinovo 2012. kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svog života doživjeti silovanje, razne oblike seksualnog zlostavljanja ili fizičkog nasilja, što čini ukupnu brojku od milijardu žena i djevojčica.