U fokusu

elleone - jedini lijek bez recepta za koju trebate ispuniti formular

Gospodine ministre, krivo ste se posavjetovali!

Gospodine ministre, krivo ste se posavjetovali!

Pilula za dan poslije, ostatku civilizirana svijeta poznata pod nazivom morning after pill, vrsta je hitnog kontracepcijskog sredstva za koje je preporučeno uzimanje unutar 24 sata od nezaštićenog spolnog odnosa, iako se tolerira i do 72 sata od odnosa. Dakle, kontracepcija, hormonalna, 24, 72 – ovo su znanstveno dokazane, bitne informacije koje treba pamtiti. Od potencijalnih nuspojava navode se mučnina (kako osjećaj, tako realizacija u tekućem stanju), vrtoglavica, bolovi u trbuhu i nestabilnija sljedeća mjesečnica (datum početka i/ ili završetka). Međutim, slične nuspojave su navedene i kod uzimanja brojnih drugih lijekova, primjerice antibiotika, od kojih neki imaju i gore nuspojave, poput Klavocina.

Prije nekoliko dana u Hrvatskoj je moguće dobiti ellaOne pilulu za dan poslije u ljekarnama bez recepta. Dosad je ta pilula bila dostupna samo uz liječnički recept, što ne znači da žene i do sada nisu bile izložene raznim oblicima diskriminacije – prolazile bi pregršt neugodnih pitanja u ginekološkim ordinacijama, od toga s kim stanuju, na kakve ugovore o radu rade pa do komentara: ‘uzalud vam ta pilula, svakako ćete ostati trudni’. Ovom novom odlukom kao da država sada želi preko ‘sobice za razgovor’ u ljekarnama saznati tko se s kim seksa i koliko često.

ElleOne je lijek odobren u Europskoj uniji od 2009. godine, što je, dakle, dalo dovoljno vremena da se o mogućim rizicima njegove primjene prikupi dovoljan broj informacija na osnovu kojih je, u konačnici, lijek i proglašen učinkovitim i sigurnim. Također, znanstveno je dokazano kako je, osim što je njegova primjena sigurna i učinkovita, izdavanje bez recepta također sigurno u skladu s odlukom Europske komisije o bezreceptnom načinu izdavanja tog lijeka, koji je obvezujući za sve zemlje članice Europske unije. Ovdje pak treba zapamtiti nekoliko novih riječi: znanstveno istraživanje, Europska komisija, sigurno, učinkovito; a zašto, saznat ćemo ubrzo. Umjesto da se s rukama u zraku poveselimo tom lijepom danu i novoj eri reproduktivnih prava, opet smo se našli/e u susramlju.

U Europi uglavnom bez recepta i formulara

Što se tiče ostatka Europe, u Njemačkoj, Poljskoj i Italiji ovu pilulu može prepisati isključivo liječnik/ca, dok se u ostalim članicama EU ista se kupuje u ljekarnama i to bez recepta. Njemačku je relativno nedavno potresala tragična priča mlade žene koja je bila silovana i nije mogla dobiti pilulu za dan poslije. Takav rasplet situacije možemo zahvaliti Crkvi koja se oštro usprotivila ‘ubijanju nedužnog života’, mada je nad majkom počinjen gnjusan zločin.

Dodatna problematika oko izdavanja pilule za dan poslije sastoji se od nekoliko faktora: većina hitnih slučajeva dogodi tijekom vikenda ili praznika, žene gube dragocjeno vrijeme u nastojanju da dođu do recepta, a naročito je teško doći do pilule u ruralnim područjima. Osim toga, nepoznato je koliko se ovakve pilule uopće prepisuju u krajevima gdje bolnicama upravljaju crkve, tvrdi Daphne Hahn iz Pro Familia za DW.

Gospodine ministre, Vi se sigurno šalite?

Ali vratimo se našem dvorištu. Ministru Vargi naputak Europske komisije nije bio dovoljno siguran, pa je za savjet upitao, ni manje ni više, Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD), vjersku organizaciju u krilu Katoličke crkve. Jer, naravno, tko li je drugi stručan i objektivan? Zašto za mišljenje ne priupitati Hrvatsko planinarsko društvo, tko zna što bi mu oni savjetovali.

Ostanimo sekundu još kod Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Na njihovim mrežnim stranicama u opisu djelovanja stoji: “Okuplja doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije, magistre medicinske biokemije i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti. Ova načela njegovi članovi žele svjedočiti osobnim životom i stručnim djelovanjem pa se stoga stavljaju pod nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije, koja se štuje kao Zdravlje bolesnih, i zagovor svetog Luke Evanđelista, zaštitnika liječnika”.

Gospodine ministre, isprike, no gdje je nestala znanstvena objektivnost? Evanđelist Luka odlučuje o piluli za dan poslije? Ozbiljno? Ma, vi se sigurno šalite.

Jedini lijek bez recepta uz koji dolazi formular

Rezultat savjetovanja s HKLD bio je naputak ljekarnama kako se moraju pridržavati protokola (opet HKLD) o izdavanju tablete tek nakon što ljekarnik ženu koja pilulu zatraži odvede u posebnu prostoriju te ju ispita gdje je bila, što je radila, je li postoji šansa da je već trudna, je li alergična na lijek kojeg vjerojatno nikada prije nije uzele, itd. Na osnovu tih informacija onda ljekarnik/ica donosi odluku hoće li ženi izdati lijek ili ne, čime on/a preuzima ulogu maga ili vrača, iako je medicina u posljednjih 2000 godina fascinantno napredovala.

Što je dodatno simpatično u Varginom sustavu vrijednosti? Ljekarnik/ca može odbiti izdati lijek zbog priziva savjesti. Ne valjda opet! Naravno, u tom slučaju moraju osigurati da netko drugi pacijentici izda proizvod, ali zamislimo samo malene nesavladive manipulacije ovdje, od slavljenja po misama ili govorima ljekarnika/ica koji/e ne izdaju pilulu za dan poslije (kao slučaj kninske primalje), ili rečenice poput: “Ne, ne mogu vam izdati morning after pill, kosi se s mojim načelima, ali nažalost, sve druge kolege/ice su na bolovanju, žao mi je”. Shvaćamo li koliko je pozicija ljekarnika/ca u ovom slučaju podložna manipulaciji? Što ako je u smjeni samo jedan zaposlenik/ica i baš se on/ona pozove na priziv savjesti? Što ako sobica za razgovor (konzultacije) bude zauzeta u tom trenutku, gdje će se ispunjavati upitnik?

Da ne govorimo kako farmaceuti/kinje imaju nezahvalan zadatak (oni/e koji se pridržavaju pravila struke) – primorani/e su tražiti od žene obavezno ispunjavanje formulara, koje nije anonimno i bez kojeg se ne može dobiti lijek. Da stvar bude apsurdnija, ovo je jedini lijek bez recepta koji zahtijeva ispunjavanje formulara.

Vargina manje radikalna rješenje

Razgovarale smo s nekoliko farmaceutkinja o njihovom viđenju ove situacije. Dok su nam jedne priznale kako nikakav naputak nisu dobile, a pilule su na policama ljekarni od prošlog tjedna, druge su nam kazale kako su dobile dopis Ministarstva zdravlja o prodaji (da, elleOne košta oko 250 kuna), ali s naznakom kako će naknadno dobiti smjernice o prizivu savjesti.

Štoviše, Hrvatsko farmaceutsko društvo priopćilo je kako nije bilo upoznato sa Smjernicama za izdavanje lijeka ellaOne niti s točnim izgledom formulara za izdavanje lijeka koji Ministarstvo zdravlja i Hrvatska ljekarnička komora navode kao obvezujuće prilikom izdavanja lijeka.

HFD nije bilo upoznato sa Smjernicama za izdavanje lijeka ellaOne niti s točnim izgledom formulara za izdavanje lijeka. I dalje stojimo iza svih naputaka koje smo prenijeli polaznicima Tečaja. Smjernice HLJK ne možemo prihvatiti primarno stoga što nemaju uporišta u relevantnom hrvatskom niti europskom zakonodavstvu. Nadalje, smjernice HLJK smatramo neprovedivim u praksi”, istaknula je dr. sc. Maja Jakševac Mikša, izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva.

Ministar je još dodao kako je apstinencija manje radikalno rješenje. Nakon čega je svizac zamotao čokoladu u omot.

No, hvala svetom razumu, pa je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, upozorila kako se na ovaj način izravno diskriminira žene fertilne dobi.

Hrvatsko društvo ginekologa ovu je odluku nazvalo sramotnom i diskriminatornom, ali tko su oni da se petljaju – Hrvatsko planinarsko društvo se nalazi na adresi Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, ako nam zatreba i njihovo mišljenje.