U fokusu

JOŠ UVIJEK SKUPLJAJU POTPISE

Građanska inicijativa ‘Jedan od nas’ želi ograničiti dostupnost abortusa na razini EU

Građanska inicijativa ‘Jedan od nas’ želi ograničiti dostupnost abortusa na razini EU

Europska građanska inicijativa ustanovljena je Lisabonskim ugovorom te ju građani i građanke mogu koristiti od travnja prošle godine. Ona predstavlja poziv građana i građanki Europskoj komisiji da podnese zakonodavni prijedlog u područjima u kojima EU ima zakonodavnu nadležnost, na primjer u području okoliša, poljoprivrede, prijevoza ili javnog zdravstva. Kako bi pokrenuli inicijativu, građani i građanke moraju osnovati ‘građanski odbor’ sastavljen od najmanje 7 građana/ki EU-a rezidenata/ica najmanje 7 različitih država članica. Građansku inicijativu treba poduprijeti najmanje jedan milijun građana/ki EU-a iz najmanje 7 od 28 država članica. U svakoj od tih 7 država članica potrebno je prikupiti barem najmanji broj potpisnika/ca koji je za Hrvatsku 9.000.

Prije nego što počne prikupljati izjave građana i građanki o potpori, građanski odbor mora registrirati inicijativu na internetskoj stranici. Nakon potvrde registracije organizatori/ce moraju prikupiti potpise u roku od jedne godine.

Trenutno je u tijeku 18 inicijativa od kojih je inicijativa Jedan od nas najbliže da sakupi dovoljan broj potpisa – trenutno su ih sakupili 900.000, a pred njima su još malo više od dva mjeseca. Inicijativa Jedan od nas želi da Europska komisija zabrani i dokine financiranje aktivnosti koje podrazumijevaju uništavanja ljudskih zametaka, poglavito u područjima istraživanja, razvojne pomoći i javnog zdravstva.

Iako ne mogu direktno zabraniti pobačaj na europskoj razini jer je to pitanje u domeni nacionalnih država, žele zabraniti bilo kakvo financiranje istraživanja i drugih postupaka koji imaju za posljedicu uništavanje zametaka te da se sredstva Unije u pružanju razvojne pomoći  ne smiju koristiti za financiranje pobačaja, bilo izravno ili neizravno, kroz financiranje organizacija koje potiču na pobačaj ili isti promiču. No, i oni sami ističu da ova inicijativa može imati širi političku utjecaj na zaštitu života od začeća do prirodne smrti u Europskoj uniji, odnosno prevedeno na nediplomatski jezik ograničiti dostupnost pa i legalnost pobačaja u Europskoj uniji.

Nakon što se eventualno prikupe potpisi, Komisija će ispitati inicijativu, a u roku od 3 mjeseca nakon primitka inicijative predstavnici/e Komisije sastat će se sa organizatorima kako bi detaljno objasnili pitanja potaknuta inicijativom dok će organizatori/ce imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju u Europskom parlamentu.

Komisija je dužna u službenom odgovoru objasniti koje će mjere predložiti kao odgovor na građansku inicijativu, ako će ih predložiti, i razloge poduzimanja ili nepoduzimanja mjera. Komisija nije dužna podnijeti zakonodavni prijedlog na temelju inicijative. Ako Komisija odluči podnijeti zakonodavni prijedlog, pokrenut će se redovni zakonodavni postupak: Komisijin prijedlog podnosi se zakonodavcu (u pravilu Europskom parlamentu i Vijeću, a u nekim slučajevima samo Vijeću) te, ako bude prihvaćen, prijedlog stupa na snagu.

Inicijativa Jedan od nas, kao i u hrvatskom slučaju referendumske inicijative U ime obitelji, koristi demokratske mehanizme kako bi, ironično, smanjila prava građana i građanki i kako bi iz demokracije isključila određene skupine društva. Istovremeno ovo pokazuje koliko su jake fundamentalističke snage u Europi što zahtjeva stalni i snažni otpor kako teško stečeni civilizacijski napredak ne bi pod krinkom demokratskih procedura skliznuo stoljeće unatrag.

{slika} Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene  koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.