RazgovorU fokusu

Bez pomaka

H&M i Gap optuženi za nasilje nad tekstilnim radnicama u azijskim tvornicama

H&M i Gap optuženi za nasilje nad tekstilnim radnicama u azijskim tvornicama

Modne kuće H&M i Gap obećale su istražiti optužbe da se teksilne radnice koje opskrbljuju njihove trgovine odjećom redovito suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem, nasiljem i uznemiravanjem.

O problemima i kontroverzama koje se vežu uz vrtoglavi razvoj lanaca brze mode već smo pisale ovdje i ovdje, no izgleda da stvari i dalje stoje na mrtvoj točki.

Temeljem intervjua s oko 550 radnica u 53 H&M-ove i Gapove tvornice u Bangladešu, Kamboždi, Indiji, Indoneziji i Šri Lanki, organizacija Asia Floor Wage Alliance (AFWA), koja okuplja sindikate i aktiviste/kinje za radnička prava, navodi da se žene ondje na dnevnoj razini suočavaju s nasiljem te su u riziku od odmazde ako prijave napade. Koalicija skupina za ljudska prava istraživala je navedene tvornice niz godina kako bi natjerala ove zapadnjačke brendove da poboljšaju sigurnost u cijelom lancu proizvodnje i onemoguće stvaranje robovskih uvjeta rada.

Odjeća koju šivaju slabo plaćene Azijatkinje, kao dio kompleksnog globalnog lanca proizvodnje, završavaju u puno skupljim zapadnjačkim izlozima – oko 4.750 H&M-ovih lociranih u 69 zemalja i 3.700 Gapovih lociranih u 90 zemalja.

Švedski H&M rekao je da će pregledati sve optužbe koje su iznijele skupine za ljudska prava. “Proći ćemo svaki dio izvještaja i napraviti follow up na razini lokalnih tvornica s timovima u pojedinim zemljama u kojima imamo proizvodnju”, poručili su iz kompanije.

Američki Gap izrazio je “duboku zabrinutost zbog iznesenih optužbi” i poručio kako “trenutno provode dubinsku analizu kako bi istražili optužbe i riješili navedene probleme”.

Koalicija udruga i humanitarnih organizacija navodi da su kroz razgovore s radnicama došli do saznanja o raširenom seksualnom zlostavljanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju te prijetnjama za odmazdu kada bi žene odbile svoje šefove.

Još jedan izvještaj objavljen prošlog tjedna od strane koalicije skupina za ljudska prava pronašao je slične optužbe za zlostavljanje žena u tvornicama u Aziji američkog lanca Walmart.

Grupa sindikata, tvrtki i humanitarnih organizacija Ethical Trading Initiative (ETI), kojih su članice i H&M i Gap, navela je da očekuje od maloprodajnih partnera da rade s dobavljačima kako bi osigurali da žene imaju brz pristup pravnoj pomoći.

“Ove su optužbe duboko zabrinjavajuće”, rekla je Debbie Coulter iz ETI-ja. “Rodno uvjetovano nasilje neprihvatljivo je pod svim okolnostima, a brendovi se moraju pobrinuti da su žene koje rade u njihovim proizvodnim lancima zaštićene”.

Izvješće je objavila UN-ova Međunarodna organizacija rada (ILO), pokrenuvši inicijativu za prvom globalnom konvencijom protiv zlostavljanja na radnom mjestu, i to nakon što je kampanja #MeToo stavila ovaj problem u središte pozornosti.