U fokusu

za seksualni napad i silovanje

Harvey Weinstein osuđen na 23 godine zatvora

Harvey Weinstein osuđen na 23 godine zatvora

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein osuđen je na 23 godine zatvora zbog seksualnog napada i silovanja.

Na kaznu ga je osudio sudac James Burke, a Weinsteinova odvjetnica Donna Rotunno opisala je kaznu kao ‘opscenu’ i ‘kukavičku’ te je najavila žalbu. Podsjetimo, krajem veljače porota ga je proglasila krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013. godine. 

Weinstein nije svjedočio tijekom suđenja, ali je govorio prije izricanja kazne. “Osjećam žaljenje zbog svih muškaraca koji prolaze kroz ovu borbu”, rekao je Weinstein. 

Unutar #MeToo pokreta, više od 100 žena, uključujući poznate glumice, optužilo je Weinsteina za seksualno zlostavljanje koje se protezalo desetljećima. 

Weinstein je dodao da je zabrinut zbog “tisuća muškaraca koji gube ovakve postupke” tijekom pokreta #MeToo baš kao što su se i u prošlosti uništavale karijere optužbama da je netko komunist. 

Njegova odvjetnica 23-godišnju kaznu nazvala je neprihvatljivom te je rekla da postoje ubojice koje će biti oslobođene prije njenog klijenta. 

“Neću reći da one nisu sjajni ljudi. Pamtim sjajna vremena s njima”, kazao je Weinstein govoreći o ženama za čiji je napad/silovanje osuđen. Uz to, dodao je da je jako naporno radio i da pokušava biti bolja osoba. 

Okružni državni odvjetnik Cyrus Vance rekao je novinarima da je sudac ovime poslao snažnu poruku: “Sudac je slučaj shvatio ozbiljno, a tako bismo trebali i svi mi. Zahvalni smo.”

Weinsteinovi odvjetnici tražili su izricanje minimalne kazne, do pet godina, tražeći da se razmotre klijentove dobrotvorne akcije i govoreći da dulja kazna znači da će on umrijeti u zatvoru. 

Prije izricanja kazne u emotivnoj izjavi Haleyi je govorila o traumi koji je napadom preživjela. “To me duboko, mentalno i emocionalno prestrašilo, možda nepopravljivo, možda zauvijek”, kazala je i dodala da joj se čini da se Weinstein “potpuno distancirao od težine zločina koji je počinio protiv nje”.

Mann se također obratila sudu. “Želim vas podsjetiti da sam mu rekla NE, prisiljena sam nositi to iskustvo dok ne umrem”, kazala je. 

Pomoćnica okružnog tužitelja Joan Illuzini nakon izricanja kazne je rekla: ‘Mlade sanjarke za njega nisu bile čak ni ljudi. Mogao je sve što želi znajući da mu se gotovo ništa ne može”. 

Weinstein je odbacio sve optužbe rekavši da su svi seksualni odnosi bili uz pristanak. 

“Nasljeđe Harveyja Weinsteina uvijek će biti činjenica da je osuđeni silovatelj. U zatvoru će ići – ali nijedna količina zatvora neće popraviti živote koje je upropastio, karijere koje je uništio i/ili štetu koju je prouzrokovao”, kazala je organizacija Silence Breakers, koja se bori protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja.

Porota od sedam muškaraca i pet žena oslobodila je Weinsteina najozbiljnijih optužbi, silovanja Mann s predumišljajem, kao i dvije točke optužnice za predatorski seksualni napad za koje je mogao dobiti doživotni zatvor.