U fokusu

sud ga je ipak oslobodio krivnje po dvije točke optužnice

Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje

Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje

Sud u New Yorku proglasio je ovog ponedjeljka bivšeg holivudskog producenta Harveya Weinsteina (67) krivim za seksualne napade na nekoliko žena.

Weinstein je sve optužbe negirao tvrdeći da se radilo o seksualnim odnosima uz pristanak, usprkos činjenici da ga je preko 80 žena koje su s njim surađivale optužilo za predatorsko ponašanje i seksualne napade.

Iako su svjedočanstva koja govore o Weinsteinu kao silovatelju brojna, proglašen je krivim tek za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013. iako su četiri druge žene ponudile su vlastite priče pred sudom svjedočeći onome što su tužitelji opisali kao poznati obrazac ponašanja: početne ponude za posao mladoj glumici ili modelu, nakon čega je uslijedio susret nasamo pod lažnim izgovorom – zatim prisilni seksualni čin kao i tjedni maltretiranja i zastrašivanja nakon toga.

Zbog navedenih zločina trenutno mu prijeti do 25 godina zatvora.

Međutim,  porota ga je ipak proglasila nevinim po dvije točke optužnice za predatorski seksualni napad, za što se može dobiti doživotni zatvor, te silovanje Mann s predumišljajem.

‘Slučaj Weinstein’ potaknuo je i čitav #MeToo pokret, a Weinstein je na sudu priznao tek da je “njegovo ponašanje uzrokovalo mnogo boli” dok se po pitanju seksualnog uznemiravanja i silovanja i dalje smatra nevinim.