U fokusu

ugrožene sloboda medija i demokracija

Hasanbegović traži smjenu Rakić, HND: ‘To je novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija’

Hasanbegović traži smjenu Rakić, HND: ‘To je novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija’

Vlada je na današnjoj sjednici predložila Saboru raspuštanje Vijeća za elektroničke medije. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović zatražio je raspuštanje Vijeća i smjenu predsjednice tog vijeća Mirjane Rakić. 

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kazao je kako u Izvješću ne postoje potpuni podaci da su Vijeće i Agencija ispunili zakonske obveze i obveze iz programa rada.

Izvješće, navodi ministar, ne spominje da je na državnoj televiziji ‘proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda u skladu s pravilima državne potpore za javne radio-difuzijske usluge’. 

Ne postoji ni podatak, naveo je Hasanbegović ‘da je jedna članica Vijeća od 1. svibnja 2013. do 16. prosinca 2014. bila u sukobu interesa i protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti – članice Vijeća i članice UV Hine’. Riječ je o Gordani Simonović.

“To je svojim mišljenjem i odlukom utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Vijeće je bilo dužno izvijestiti Vladu da su se stekli uvjeti za njezino razrješenje prije isteka mandata, što je propustilo”, kazao je ministar kulture.

U Vijeću za elektroničke medije su, predsjednica Mirjana Rakić, koja je ujedno i ravnateljica Agencije za elektroničke medije, te članovi Damir Hajduk, Suzana Kunac, Vesna Roller, Gordana Simonović, Robert Tomljenović. Predsjednika i članove Vijeća za elektroničke medije imenuje i razrješava Hrvatski sabor na Vladin prijedlog.

HND: Učinjen novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija

Hrvatsko novinarsko društvo drži da je neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije u 2014. zbog bizarnog razloga te posljedično ‘rušenje’ njene ravnateljice i predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić, kao i smjene svih članova Vijeća, novi napad vladajućih na neovisnost medija.

Prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu dodatno potvrđuje namjeru dokidanja medijskog pluralizma, ističe HND. Nime, navodi, u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna predviđeno je da se kroz Ministarstvo kulture, umjesto i do sada mizernih 3,2 milijuna, za neprofitne medije daje samo 623 tisuće kuna. Također će se i rad Agencije za elektroničke medije ubuduće financirati kroz Ministarstvo kulture. Agencija do sada nije bila ovisna o proračunskom novcu već, kao neovisno regulatorno tijelo, o novcu koji su uplaćivali izravno nakladnici/emiteri čime je bilo omogućeno funkcioniranje, između ostaloga, i Fonda za pluralizam, objašnjava.

“Odluku da se Agencija za elektroničke medije financira iz proračuna donijela je, doznajemo sada, još prethodna, ‘tehnička’ vlada na odlasku. Time je, kao i promjenom Zakona o HRT-u, kojim je omogućeno da Hrvatski sabor običnom, natpolovičnom većinom bira glavnog ravnatelja HRT-a, bivša vlast omogućila političku ‘okupaciju’ javnog medijskog servisa te ukidanje neovisnosti regulatora rada elektroničkih medija, što nova vlast temeljito provodi”, kaže se u priopćenju.

HND takvo ponašanje ocjenjuje opasnim za slobodu medija i demokraciju u Hrvatskoj te još jednom upozorava kako je nedopustiva politička kontrola medija, koji bi u demokratskom društvu trebali biti neovisni, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković.