U fokusu

Otkrivaju novosti

Hasanbegović za časopis NDH: Ustaše su heroji i mučenici

Hasanbegović za časopis NDH: Ustaše su heroji i mučenici

Novosti

Da je ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću antifašizam samo floskula, pokazale su i Novosti u tekstu u kojem su istražili prošlost novog ministra. Spomenuti je ministar devedesetih godina u časopisu ‘Nezavisna Država Hrvatska’ nedvosmisleno veličao ustaški pokret i zazivao Hrvatsku do Drine, slikao se pritom s Mladenom SchwartzomVelimirom Bujancem i zetom Ante Pavelića, a na jednoj je fotografiji pozirao i s ustaškom kapom na glavi.

Navedenu je fotografiju na kojoj pozira s ustaškom kapom ministar nazvao ‘podmetanjima i provokacijama’, nakon čega su Novosti objavile članka u kojem Hasanbegović u teksu za časopis Nezavisna Država Hrvatska hvali ‘ustaške heroje’. 

Tekst je naslovljen ‘Mi ne zaboravljamo’, a objavljen je 1996. godine. Hasanbegovićevo ime nalazi se u impresumu mjesečnika NDH, a potpisan je i kao autor nekoliko članaka. Presnosimo vam objavljene fragmente o svečanom otvaranju džamije u Zagrebu:

Tisuće mrtvih, ranjenih i osakaćenih, srušeni gradovi, mostovi i bogomolje, mržnja i užas, te svekoliki poremećaj stoljećima izgradjivanog i bogomdanog katoličko-muslimanskog prožimanja i snošljivosti, današnja je slika naše sirotice i krasotice Bosne ponosne i kršne Hercegovine, živih svjedoka pokušaja diobe nečega što se podieliti ne može.

Ta i takova apokaliptičan stvarnost konačni je rezultat diabolične politike onoga i onih koji u svome bezkrajnome cinizmu rekoše da su baštinici i Starčevićeve političke, narodne i državno-pravne misli, onih koji u svojoj paklenoj nakani nisu prezali ni od zlorabljenja časnih simbola i imena ustaških heroja čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji od jada i stida što im nanesoše, pedeset godina kasnije, njihovi tobožnji sljedbenici.(Izvor: Novosti)

Upravo zbog tih istinskih heroja, mučenika i šehida, koji svoje živote položiše na oltar domovine od Bleiburških poljana pa do Foče i Fazlagića kule, dužnost je svih nas, njihovih štovatelja i sljedbenika, autentičnih hrvatski nacionalista i starčevićanaca poniženih, prevarenih i poraženih muslimana i katolika, skinuti krinke sa lica današnjih slavosrbskih opsjenara, licemjera i moralnih nakaza i pokazati put k izlazu, iz ovog mračnog tunela, prema pomirbi, slozi i vjerskoj toleranciji, a istinski slobodnoj i ujedinjenoj Domovini od Mure , Drave i Drine, pa do Jadranskog mora.

Novosti pišu kako je mjesečnik NDH izdavao zet ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegov nasljednik na čelu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, Srećko Pšeničnik.

Aktualni ministar kulture je kao suradnik u impressumu ‘NDH’ naveden od travnja do studenog 1996. godine, ali se kao autor pojavljuje od veljače i prvog broja koji je, nakon više desetljeća redovnog izlaženja u inozemstvu, tiskan u Hrvatskoj. Iz Kanade ga je preselio Pšeničnik, politički emigrant i tadašnji predsjednik HOP-a, koji je ovu stranku, unatoč kontroverzama i navodima o ustaško-terorističkoj prošlosti, uspio registrirati u Hrvatskoj početkom devedesetih godina. Stranka i dalje postoji u Hrvatskoj, promičući Pavelićeve ideje, ali njena aktivnost je minorna, premda prema podacima od prije nekoliko godina ima 650 članova.

Sam Hasanbegović svoje je aktualne istupe o mlađim danima ograničio na demantiranje navoda kako je tada bio član HOP-a. Na jednoj od fotografija objavljenih u ‘NDH’, međutim, uredništvo lista kojeg izdaje HOP opisuje ga kao ‘mladog HOP-ovca’.

Na drugim fotografijama, pak, Hasanbegović je opisan kao član radikalnih Mladih Hrvatskih Desničara, koje je svojevremeno vodio Velimir Bujanec, navode Novosti. Na jednoj od njih Hasanbegović je snimljen u društvu Mladena Schwartza, koji je tijekom devedesetih promovirao uspostavljanje fašizma u Hrvatskoj. Bez obzira na formalno-pravnu narav njegove povezanosti s Pavelićevom ili Bujančevom partijom, činjenica je kako se u to vrijeme intenzivno družio s njihovim isturenim članstvom, u pravilu na događajima radikalne desnice.

{slika}

Podsjetimo, naslovnicu ovotjednog broja Novosti ‘krasit’ će fotografija iz 90-ih godine na kojoj aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović pozira s ustaškom kapom. Naslovnica je objavljena danas na njihovoj Facebook stranici, a ispod fotografije stoji naslov ‘Točka na U’. 

Glavni urednik Novosti, Ivica Đikić, pojasnio je kako je fotografiju pronašao novinar tjednika slijedeći ministrov savjet da se češće odlazi u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, gdje je pronašao časopise Nezavisna Država Hrvatska.

“Radi se o glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. Hasanbegović je u časopisu potpisan ispod fotografije, kao i Velimir Bujanec. Osim toga, Hasanbegović se u impressumu časopisa navodi kao član uredništva, a i pisao je tekstove za časopis”, pojasnio je Đikić i dodao kako časopis ‘Nezavisna Država Hrvatska’ više nalikuje fanzinu nego časopisu.

{slika}

Novinar Hrvoje Šimičević za N1 rekao je kako je fotografije i tekstove pronašao zato što je poslušao ministra i otišao u NSK:

“Poslušao sam ministra, koji je u prvom obraćanju pred Saborom poučio građane da posjete najveći hram kulture u Hrvatskoj, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu”.