U fokusu

Traži se temeljita istraga pokušaja ubojstva Saše Lekovića

HND: Novinarima/kama se u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno prijeti

HND: Novinarima/kama se u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno prijeti

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zahvalilo je svim pojedincima te domaćim, inozemnim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje su javno iskazale zabrinutost zbog pokušaja ubojstva predsjednika HND-a Saše Lekovića, ali i upozorile da se novinarima/kama u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno izravno prijeti, pa čak i smrću.

Policija je započela istragu o diverziji na kotaču automobila Lekovića te o prijetnjama koje je dobivao. Također, policija je započela istragu prijetnja koje su upućene i drugim novinarima/kama.

“Pozdravljamo to kao poruku da se ubuduće napadi na novinare neće ignorirati i očekujemo da napadači na novinare konačno budu kažnjeni. Istovremeno smo zgroženi količinom odvratnih komentara na društvenim mrežama i nekim web portalima. Neki od tih komentara mogu se okvalificirati i kao govor mržnje pa i poticanje na nove napade na novinare/ke”, poručuju iz HND-a i pozivaju portale da otkažu gostoprimstvo autorima/icama tih komentara.

Novinarska udruženja iz regije, također, očekuju da će istraga utvrditi okolnosti pokušaja ubojstva. Uz to, upozoravaju da je ovaj slučaj samo kulminacija gotovo svakodnevnih prijetnji, uvreda i pritisaka na Sašu Lekovića koje su uslijedile nakon njegovog izbora za predsjednika HND-a. Iskazuju punu solidarnost te upozoravaju Vladu Republike Hrvatske da samo efikasnom istragom i kažnjavanjem počinitelja u ovom slučaju mogu praktično pokazati svoju demokratičnost i stvarnu posvećenost europskim vrijednostima, u kojima sloboda izražavanja i sigurnost novinara/ki predstavljaju osnovna ljudska prava.