U fokusu

apel na medije

HND upozorava na stereotipe u izvještavanju o nasilju u koje su umiješane osobe koje traže azil u RH

HND upozorava na stereotipe u izvještavanju o nasilju u koje su umiješane osobe koje traže azil u RH

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na novinare/ke i urednike/ice da izvještavanju o nasilju u koje su umiješane osobe koje traže azil u Hrvatskoj pristupe profesionalno, odnosno da prije objave provjere sve informacije, te da vode računa da kod građana/ki ne potiču predrasude i stereotipe, pa čak i netrpeljivost i mržnju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Mediji su, pozivajući se na policiju, izvijestili da su se u tjedan dana u Zagrebu dogodila dva pokušaja bludnih radnji nad ženama, a u kojima je sudjelovao jedan tražitelj azila i jedan strani državljanin. Pritom su neki mediji postupili ne poštujući etička i profesionalna načela. Pozdravljajući brzu reakciju policije, HND poziva medije da u ovakvim i sličnim slučajevima u kojima se čine kaznena djela budu svjesni svoje moći i odgovornosti, te da vode računa da ne objavljuju poluinformacije i vlastite pretpostavke. Tako će izbjeći moguće stvaranje atmosfere linča, već prisutne u komentarima ispod ovakvih vijesti na internetskim portalima, te dovođenje u opasnost, kako članova već ionako ugrožene zajednice tražitelja azila, tako i ostalih građana. 

Uloga medija u oblikovanju javnog mnijenja na ovom pitanju je snažno prisutna, jer je riječ o grupi ljudi koji nisu zaštićeni, nemaju nikakvu društvenu moć, ne mogu zastupati svoje interese i njihov glas se nema gdje čuti. Mediji utječu na percepciju javnosti koja u svojoj radikalno-negativnoj varijanti može rezultirati diskriminacijom i nasiljem prema nevinima. Jer, izvještavanje u kojem se implicitno u izravnu vezu dovodi nasilnikovo podrijetlo i status s jedne, i počinjenje kaznenog djela s druge strane, kod javnosti može potaknuti reakcije kakve nitko ne želi. U prvom planu zato nije podrijetlo ili status napadača već osuda onoga što je napravio konkretni počinitelj.

HND podsjeća da su mediji u Hrvatskoj odigrali važnu pozitivnu ulogu za vrijeme humanitarne, izbjegličke krize, senzibilizirajući javnost na solidarnost i humanitarnu potporu unesrećenim ljudima. Zato apeliramo na kolegice i kolege da se i u ovakvim slučajevima pridržavaju temeljnih etičko-profesionalnih novinarskih načela, a na policiju da vodi računa o ovim stvarima kada informacije daje u javnost. 

HND također sudjeluje u projektu Media Against Hate (Mediji protiv mržnje) koji provodi Europska federacija novinara (EFJ) uz financijsku potporu Europske komisije. S tim ciljem, EFJ i partneri pokrenuli su kampanju i web stranicu koja novinarima pruža potrebne alate i seriju treninga širom Europe o izvještavanju o tim osjetljivim temama i poštivanju medijske etike.

Web stranica mediaagainsthate.org prikuplja najnovije vijesti o etičkim standardima, slobodi govora, različitostima i resursima za medijske profesionalce i organizacije civilnog društva koje se bore protiv govora mržnje u medijima.