U fokusu

Brutalna stvarnost LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj!

Homofobni i transfobni nasilni izgred u autobusu Rijeka-Zagreb

Homofobni i transfobni nasilni izgred u autobusu Rijeka-Zagreb

pixabay.com

Danas, 10. srpnja 2020. u autobusu iz Rijeke za Zagreb jedna je osoba zbog svog ne-normativnog rodnog izražavanja bila izložena kontinuiranom i dugotrajnom vulgarnom vrijeđanju i ponižavanju.

Zagreb Pride prikupio je detaljan iskaz hrabre, odgovorne i samosvjesne svjedokinje koja je snimila video jednog dijela izgreda (u prilogu). Dok je kasnije davala iskaz upućujući osobu iz policije da je čitav napad motiviran mržnjom prema LGBTIQ+ osobama, nasilnik joj se približio, nasrnuo na nju te joj prijeteći dobacio “Šta, i ti si neka lezbača?”, pljunuvši je pred očima policijske djelatnice. Time je i ona postala oštećena osoba, povrijeđeno je njeno dostojanstvo, vrijeđana je i ponižena zbog svoje seksualne orijentacije. Prema našim informacijama nasilnik je priveden na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu.

Uz video-snimak, postoje i dva zvučna zapisa u kojemu se čuje da je homofob i izgrednik razne osobe dugotrajno vrijeđao, služeći se najvulgarnijim izrazima upućenima gej i trans ljudima, pozivao se na boga i domovinu, više puta pljuvao po drugim putnicima i putnicama. Na koncu je počeo ispitivati pojedine putnice i putnike “jesu li pederi, trans” i potom “jesu li Srbi”, te i Srbe vrijeđao i prijetio im nasiljem.

Pozivamo policiju da provede temeljitu istragu i kazneno prijavi izgrednika i nasilnika za mržnju, nasilje i povredu dostojanstva na temelju seksualne orijentacije i/ili etničkog podrijetla. Ovo nije puko remećenje javnog reda i mira!

Zagreb Pride poziva sve osobe iz autobusa na liniji Rijeka-Zagreb koje su svjedočile nasilnom i homofonom izgredu ili su i same bile izložene nasilju, da nam se jave. Ustrajno radimo na tome da ovakvo nasilje prestane prolaziti ispod radara! Ovo nije “kafanska kavga”, već zorno svjedočanstvo o nerijetko brutalnoj svakodnevici u kojoj žive LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj. Samo u lipnju Zagreb Pride zaprimio je tri prijave slične naravi.  

Video snimku napada moguće je vidjeti OVDJE.