U fokusu

Svjetski gospodarski forum

Hrvatska među rijetkima u kojoj se produbio jaz među spolovima

Hrvatska među rijetkima u kojoj se produbio jaz među spolovima

Hrvatska je jedna od samo šest zemalja u kojoj se u posljednjih deset godina produbio jaz među spolovima, objavio je u utorak Svjetski gospodarski forum (WEF).

Veći udio žena u politici i radnoj snazi u posljednjih je 10 godina na globalnoj razini smanjio jaz među spolovima, ističe WEF u svom izvješću. Ta organizacija naglašava da su od 2005. u čak 105 zemalja svijeta spolovi postali “jednakiji” u tom smislu.

Na prvom mjestu je Island, šestu godinu zaredom. Na začelju je Jemen.

WEF se u svom izvješću o rangiranju 142 zemlje po spolnoj jednakosti rukovodio ekonomskim i zdravstvenim čimbenicima, obrazovanju i sudjelovanju u političkom životu.

U šest zemalja zabilježeno je produbljivanje jaza između muškaraca i žena. Osim Hrvatske, među njima su još i Šri Lanka, Mali, Makedonija, Jordan i Tunis.

Prvih pet mjesta su na ljestvici zemalja s najmanjim jazom među spolovima zauzele nordijske zemlje. Iza Islanda su se poredale Finska, Norveška, Švedska i Danska, a u “top 10” su ušle i Nikaragva, Ruanda, Irska, Filipini i Belgija.

Ruanda je prvi puta rangirana i zauzela najviše mjesto od svih afričkih zemalja. Autorica izvješća Saadia Zahidi objašnjava da Ruanda taj uspjeh zahvaljuje gotovo jednakim udjelom žena i muškaraca na tržištu rada i velikom broju žena na ministarskim položajima, a ne poboljšanju na području pristupa zdravstvenoj skrbi ili obrazovanju.

“Globalno gledajući, napredak na prevladavanju jaza među spolovima je ostvaren zahvaljujući sve većem udjelu žena u radnoj populaciji i sudjelovanju u politici”, kazala je Zahidi i istaknula činjenici da u proteklom desetljeću “ne samo da je tržištu rada pristupilo više žena, već je u 49 zemalja udio žena u radnoj snazi premašio udio muškaraca”.

“Što se politike tiče, globalno gledajući sada imamo 26 posto više žena među parlamentarnim zastupnicima i 50 posto više žena ministrica nego prije deset godina. To su znakovite promjene i za ekonomije i nacionalne kulture”, kazala je Zahidi. Pojasnila je da u poboljšavanju statusa zemlje često uvode ženske kvote na izborima.

Hrvatska je na ljestvici ukupno zauzela 55. od 142 mjesta. Ispred nje se smjestila Srbija, dok je Slovenija na 23. mjestu. Od ostalih Hrvatskoj bližih zemlja, Austrija je na 36. mjestu, Italija je zauzela 69., Makedonija 70., Crna Gora 74., Slovačka 90., Mađarska 93. i Češka 96. mjesto.

Ukupna ocjena za Hrvatsku iznosi 0,707. Spolna nejednakost je manja što je ocjena bliža jedinici. Vodeći Island, primjerice, ima ocjenu 0,859.

Hrvatska prema kriteriju zastupljenosti žena u gospodarstvu i prilikama koje im se pružaju zauzima 66. mjesto, dok je prema jednakosti u plaćama za iste ili slične poslove na katastrofalnom 107. mjestu. Na području obrazovanja zasjela je na 65. mjesto, prema kriteriju zdravlja i preživljavanja na 37., a prema političkoj snazi žena na 56 mjestu.

Za usporedbu, godine 2006. Hrvatska je sveukupno gledajući zauzimala 16. mjesto s ocjenom 0,714. Prema kriteriju zastupljenosti žena u gospodarstvu bila je te godine 42., prema kriteriju obrazovanja na 51., zdravlja i preživljavanja na 36., a po političkoj snazi na 18. mjestu.

Od vodećih zemalja svijeta, Njemačka je na 12. mjestu, Francuska na 16., SAD se nalazi na 20., Velika Britanija na 26., Kina na 87. mjestu, a Japan na 104. mjestu.