U fokusu

Zajednički problem regije - ZOR

I u Srbiji usvojen kontroverzni ZOR

I u Srbiji usvojen kontroverzni ZOR

Za usvajanje izmjena Zakona o radu u Srbiji je danas glasalo 190 zastupnika/ica, dok ih je protiv bilo 22. 

Izmjene Zakonu o radu pored ostalog predviđaju pravo na naknadu po osnovi obavljenog rada od 0,4 posto po godini rada kod aktualnog poslodavca. Naknada zbog otkaza dobivenog kao tehnološki višak iznosit će minimum zbroja trećine zarade zaposlenog/e za svaku navršenu godinu rada kod aktualnog poslodavca.

Zakonom je predviđeno da se počevši od siječnja 2015. na svakih šest  mjeseci povećava starosna granica za odlazak žena u mirovinu, da bi 2032. ona bila 65 godina, odnosno da bi se izjednačila s uvjetima za muškarce.

Otpremnina zbog odlaska u mirovinu iznosit će dvije prosječne plaće zaposlenog/e, a ne tri kao do sada, te će zaposleni/ice će imati pravo na naknadu za noćni rad od 26 posto, ali ne i za rad u smjenama. 

Podsjetimo, više tisuća članova/ica sindikata i sudionika/ica prosvjednog skupa ispred Skupštine Srbije zatražilo je od narodnih poslanika dan radnije da ne glasaju za nove zakone o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju. 

Skup koji su organizirali reprezentativni sindikati Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, počeo je okupljanjem na Trgu Nikole Pašića gdje su se protestu priključili predstavnici/ice sindikata iz gotovo cijele Srbije među kojima su Sindikat srpske policije (SSP), Sindikati Sloga, Konfederacija slobodnih sindikata kao i aktivisti i aktivistkinje ljevičarskih organizacija. Ističe se da ovi zakoni predstavljaju veliku sramotu i nerazumijevanje radnika/ica i radničkog života.