U fokusu

ILGA pozdravila nastojanja Komisije u zaštiti prava LGBT osoba u JI Europi

Europska komisija objavila je u listopadu izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji: Hrvatske, Makedonije, Turske te  Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova. Nevladina organizacija ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) pozdravlja zalaganje Europske komisije za poštivanje prava LGBT osoba u ovim zemljama.

ILGA pozdravila nastojanja Komisije u zaštiti prava LGBT osoba u JI Europi

Europska komisija objavila je u listopadu izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji: Hrvatske, Makedonije, Turske te  Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova.

Izvješća ističu napredak tih zemalja učinjen na puti prema integraciji u EU, kao i izazove s kojima se ove zemlje susreću. Nevladina organizacija ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) pozdravlja zalaganje Europske komisije za poštivanje prava LGBT osoba u ovim zemljama.

LGBT pitanja su pokrivena u svim izvješćima, a Europska komisija koristi snažne formulacije kada je u pitanju kršenje ljudskih prava LGBT osoba i nepoštivanje obveza na području ljudskih prava u skladu sa europskim odnosno pristupnim partnerstvima.

 ILGA ističe kako je pozitivno da izvješća daju konkretne preporuke državama za uvođenje antidiskriminacijskih zakona i politika koja su u skladu sa zahtjevima Europske unije.

Izvješća također naglašavaju potrebu podizanja ‘zaštite od diskriminacije u praksi’ u zemljama u kojima su usvojeni zakoni, poput Hrvatske i Srbije.

Komisija je posebice kritizirala srbijanske vlasti zbog neuspjeha u pružanju odgovarajuće zaštite za sudionike Beograd Pride-a što je dovelo do otkazivanja događaja te kršenje slobode izražavanja i udruživanja u slučaju Lambde Istanbul u Turskoj.

Europska organizacija ILGA-a dala je svoj doprinos za izvješća o napretku EK-a u svibnju 2009., a u lipnju ove godine ILGA je potpomogla sudjelovanje pet aktivista iz Hrvatska, Makedonije, Turska, Bosne i Hercegovine i Srbije, u konzultacijama s Europskom komisijom o izvješćima o napretku.

Lilit Poghosyan, koja koordinira rad ILGA-e na zapadnom Balkanu i u Turskoj, rekla je kako izvješća o napretku EK-a spadaju među najvažnije alate kojima Europska unija može utjecati na stanje ljudskih prava u državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama.

ILGA pozdravlja način na koji su ljudska prava LGBT osoba obrađena u ovogodišnjim izvješćima o napretku i potiče Komisiju da i dalje brani načela nediskriminacije i ravnopravnosti u pregovorima sa ovim zemljama.