U fokusu

pravda za priyanku reddy

Indija: Masovni prosvjedi nakon grupnog silovanja i brutalnog ubojstva žene

Indija: Masovni prosvjedi nakon grupnog silovanja i brutalnog ubojstva žene

Getty Images

Protesti zbog silovanja i ubojstva 27-godišnje veterinarke proširili su se gradovima širom Indije u ponedjeljak. Prosvjednici/e su zahtjevali/e strože i brže kazne za silovanje, uključujući javne linčeve kako bi se zločini nad ženama konačno zaustavili.

Prema policijskim navodima, Priyanka Reddy je silovana, ugušena i njeno mrtvo tijelo zapaljeno je i 27. studenog ostavljeno na periferiji Hyderabada. Zbog povezanosti sa zločinom, uhićena su četiri muškarca u dobi od 20 do 28 godina.

Prosvjednici/e su ovim povodom izašli/e na ulice zahtjevajući od vlasti da se slučajevi silovanja brzo procesuiraju, a oni osuđeni odmah kažnjavaju, slično zahtjevima koji su postavljeni nakon kobnog silovanja mlade žene u New Delhiju 2012. godine, što je izazvalo bijes i međunarodnu osudu.

Indijska policija registrirala je više od 32.500 slučajeva silovanja u 2017. godini, prema vladinim podacima. Deseci tisuća takvih slučajeva ‘zaglave’ na sudovima, često iznova traumatizirajući žrtve i njihove obitelji dok nastoje navigirati sporim i nezgrapnim pravnim sustavom.

Na primjer, u 2017. godini sudovi su riješili samo oko 18.300 slučajeva povezanih sa silovanjem, a više od 127.800 takvih slučajeva ostalo je u neriješeno.

“To je vrlo frustrirajuće za žrtvu. Nastavite ići na sud, čak i kad imaju sve potrebne dokaze potrebno im je dugo vremena da donesu presudu “, rekla je odvjetnica za ženska prava Flavia Agnes za Reuters.

Zbog sveopće javne ljutnje uzrokovane neučinkovitošću pravnog sustava, zastupnica u indijskom gornjem domu parlamenta predložila je da silovatelji budu izvrgnuti javnom linču.

“Znam da je malo oštro, ali mislim da takve ljude treba javno prokazati i linčovati”, rekla je Jaya Bachchan.

U Hyderabadu, u kojem se održao najveći prosvjed, studentski/e aktivisti/kinje povezane s vladajućom strankom Bharatiya Janata, premijera Narendra Modija, također su zatražili/e smrtnu kaznu za silovanje.

Na prosvjedu u New Delhiju, 19-godišnja studentica fakulteta Aditi Purohit rekla je da je bila toliko bijesna i frustrirana da je napustila predavanja i izašla na prosvjed.

“Da su oni (optuženi) bili preda mnom, ubila bih ih”, rekla je.