U fokusu

Iz rubrike Vjerovali ili ne

Indija ne želi kriminalizirati silovanje u braku jer bi to destabiliziralo brakove

Indija ne želi kriminalizirati silovanje u braku jer bi to destabiliziralo brakove

Kriminalizacija silovanja u braku mogla bi destabilizirati brakove i učiniti muškarce ranjivima na zlostavljanje od strane njihovih supruga. Da, dobro ste pročitali/e. Ovo je stav indijske vlade o zahtjevu o kriminalizaciji silovanja u braku koji se trenutno nalazi na Visokom sudu u Delhiju.

Žrtve i skupine za ljudska prava zahtijevaju promjenu zakona o silovanju u braku, no indijska Vlada smatra da se muškarce dovodi u rizik od lažnog optuživanja za silovanje ako se promjene uvedu. Vlada je zahtjev usporedila s indijskim zakonom protiv miraza, za koji “skupine za muška prava” kažu da ga žene zloupotrebljavaju kako bi se osvetile.

“Potrebno je osigurati da silovanje u braku ne postane fenomen koji će ugroziti instituciju braka, uz to što je njime lako manipulirati kako bi se zlostavljalo muškarce”, navode u sudskoj izjavi. Desno orijentirana Vlada premijera Narendre Modija također ističe da Indija ne bi trebala slijepo slijediti zapadne zemlje koje su kriminalizirale silovanje u braku.

Seksualno nasilje nad ženama je široko rasprostranjeno – priče o djevojkama zlostavljanima na putu do škole ili kod kuće od strane rodbine ili o ženama koje muškarci otmu i grupno siluju.

Ubojstvo i grupno silovanje 23-godišnje djevojke 2012. godine u autobusu u Delhiju potaknulo je prosvjede diljem zemlje, prisiljavajući Vladu da počne nešto poduzimati po pitanju zakona vezanih uz nasilje nad ženama. Iako je indijski Parlament prihvatio neke preporuke, poput kriminalizacije uhođenja i napada kiselinom, nije se složio s prijedlogom kriminalizacije silovanja u braku.

U Indiji, konzervativne i patrijarhalne društvene norme onemogućavaju žrtvama da javno progovore o seksualnom nasilju od strane njihovih supruga. Kao rezultat toga, ne postoje precizni podaci o učestalosti silovanja u braku.

Aktivisti/kinje da se indijski zakon o silovanju proglasi neustavnim jer diskriminira udane žene i djevojčice. Sudsko saslušanje još je u tijeku.