U fokusu

nekažnjivost vojske

Indijska aktivistkinja prekinula 16-godišnji štrajk glađu i ide na lokalne izbore

Indijska aktivistkinja prekinula 16-godišnji štrajk glađu i ide na lokalne izbore

EPA

Indijska aktivistkinja Irom Sharmila jučer je završila 16-godišnji štrajk glađu, koji je započela u znak protesta protiv kontroverznog sigurnosnog zakona, kako bi se mogla natjecati na predstojećim lokalnim izborima.

Njezin se štrajk glađu smatra najdugotrajnijim ikad, a zbog njega je pritvorena i prisilno hranjena kroz cijev na nosu više od desetljeća. Držali su je zatvorenom prema zakonu koji pokušaj samoubojstva karakterizira kao zločin. Sud u sjevernoistočnom Manipuru u utorak joj je odobrio jamčevinu i pozvana je da se ponovno pojavim pred sudom 23. lipnja. Očekuje se da će Sharmila biti puštena iz lokalne bolnice nakon što sve procedure vezane uz jamčevinu budu završene.

Da bi simbolično prekinula štrajk glađu, Sharmila je pojela malo meda pred novinarima/kama ispred bolnice. Pred sudom je rekla da je ona “zatočenica savjesti”, da želi prekinuti štrajk, biti slobodna i sudjelovati na lokalnim izborima.

“Moram promijeniti strategiju. Neki ljudi misle da sam čudna zato što želim ući u politiku. Kažu da je politika prljava, ali i društvo je prljavo. Želim na izborima ustati protiv vlade”, rekla je.

Sharmila je štrajkom prosvjedovala protiv Zakona o posebnim ovlastima oružanih snaga, koji vojsci daje ovlasti za uhićenja bez naloga te dopušta ubijanje bez straha od suđenja. Sharmila je počela štrajkati nakon što je indijska vojska 2000. godine ubila 10 civila.

Jedan od poznatijih slučajeva koji dokazuje koliko je ovaj zakon štetan dogodio se 2004. godine u Manipuru kad su dokazi pokazali da je vojno osoblje silovalo ženu, a zakon je iskorišten kako bi se osoblju dao imunitet.