U fokusu

Silovanje u Indiji i dalje velik problem

Indijski Vrhovni sud naredio jedinstvenu kompenzaciju za žrtve silovanja

Indijski Vrhovni sud naredio jedinstvenu kompenzaciju za žrtve silovanja

Indijski Vrhovni sud donio je odluku za sve indijske države kojom države moraju napraviti uniformnu politiku kojom će osigurati kompenzaciju za sve žrtve silovanja i drugih seksualnih zločina, navodeći da je takva pomoć nužna za rehabilitaciju žrtve, prenosi Thomson Reuters Foundation.

Zbog konzervativnih i patrijarhalnih stavova u Indiji, žrtve seksualnih napada često su odbačene od strane svojih obitelji i zajednica i okrivljene za nasilje koje se nad njima počinilo, navode aktivisti/kinje i odvjetnici/ce. Mnoge su otjerane iz vlastitih domova i ne mogu si priuštiti pravnu pomoć kako bi se borile za pravdu u sistemu kojem nedostaje potrebnih resursa i u kojem se na presude čeka godinama.

Indijskih 29 država i sedam ujedinjenih teritorija na različite načine osiguravaju potporu za žrtve seksualnih napada – u nekim državama, poput Maharashtre na zapadu, ne postoji formalna financijska potpora, dok u državama poput Goe potpora iznosi do milijun rupija (14,620 dolara).

“Sve će države i ujedinjeni teritoriji morati uložiti napor kako bi formulirali jedinstvenu shemu za osiguravanje kompenzacije žrtvama seksualnog nasilja”, iznijeli su suci M.Y. Eqbal i Arun Mishra. “Naravno, nema tog novca koji može vratiti žrtvi dostojanstvo i povjerenje koje joj je optuženi oduzeo. Ne postoji količina novca koja može obrisati traumu i žalost koju žrtva osjeća. No, ova pomoć može biti od ključne važnosti nakon samog zločina“.

Vrhovni je sud navedenu odredbu naredio nakon saslušanja prigovora optuženog muškarca u državi Chhattisgarh, koji je uložio žalbu na kaznu od sedam godina zatvora za seksualno iskorištavanje slijepe djevojke s lažnim obećanjem braka. Sud je odbacio žalbu i naredio vladi države Chhattisgarh da žrtvi isplati potporu u iznosu od 8000 rupija (116 dolara) mjesečno do kraja njenog života.

Broj silovanja u Indiji porastao je za devet posto u 2014. godini, prema posljednjim podacima National Crime Records Bureau. Val javnih prosvjeda nakon grupnog silovanja žene u Delhiju u prosincu 2012. godine prisilio je vladu na strože kazne za rodno uvjetovane zločine, pa kazne sada uključuju smrtnu kaznu za ponavljane silovatelje, kriminalizaciju uhođenja i voajerizma, proglašavanje napada kiselinom i trgovanje ljudima posebnom vrstom kaznenog djela.

Iako je otada javna svijest o ženskim pravima i nasilju nad ženama značajno porasla, skupine za ženska prava ipak ističu kako službene brojke ne pokazuju stvarni broj žrtava koje ne prijavljuju zločine zbog društvenih i financijskih pritisaka.