U fokusu

pravo na molitvu

Indijski Vrhovni sud razmatra zahtjev da se ženama dopusti ulaz u sve džamije

Indijski Vrhovni sud razmatra zahtjev da se ženama dopusti ulaz u sve džamije

Indijski vrhovni sud složio se u utorak da razmotri molbu muslimanskog para o dopuštanju ulaska ženama u džamije, u nastojanju obaranja stoljetne prakse koja je u velikoj mjeri isključivala žene s mjesta molitvi.

Ženama nije dopušten ulaz u većinu džamija u Indiji, iako neke od njih imaju odvojene ulaze kako bi žene išle u odvojeni prostor.

Podnositelji zahtjeva, Yasmeen Peerzade i njezin suprug Zuber Peerzade, kazali su da je ženama bilo dopušteno ući u džamije za vrijeme proroka Muhameda. “Poput muškaraca, žene također imaju ustavna prava da se mole u skladu s njihovim uvjerenjem”, navode u peticiji. “Ne bi trebala postojati nikakva rodna diskriminacija te bi se trebalo omogućiti muslimanskim ženama da se mole u svim džamijama”, kazali su.

Sud je prošle godine ukinuo zabranu ulaska ženama koje su u godinama kada menstruiraju u hinduistički hram u južnoj Indiji, tvrdeći kako je to kršenje njihovog prava na molitvu.

Muslimanski par se osvrnuo na vladavinu hrama, koja je razljutila konzervativne hinduiste, kao presedan koji podržava njihov poziv da se ženama dopusti moliti u džamijama.

Predstavnik ugledne organizacije islamskih znanstvenika, Jamiat Ulema-e-Hind, nije bio dostupan za komentare.

Peticija dolazi u osjetljivo vrijeme za odnose manjinske muslimanske i većinske hinduističke zajednice. Neki članovi hinduističke nacionalističke vladajuće stranke premijera Narendre Modija optuženi su za poticanje animoziteta u trenutku kada stranka traži drugi mandat na općim izborima koji su trenutno u tijeku.

Sudac Vrhovnog suda S.A. Bobde izjavio je kako će sud ispitati zahtjev para.

Sud je 2017. proglasio neustavnim zakon koji muslimanskim muškarcima dopušta da se razvedu od svojih supruga jednostavno izgovarajući riječ “talaq”, što znači razvod na arapskom, tri puta. Ove je godine Vlada izdala izvršnu naredbu koja takvu vrstu razvoda čini kaznenim djelom kažnjivim do tri godine zatvorske kazne.