U fokusu

Zakonske promjene

Iowa pred najstrožim zakonom o pobačaju u cijelom SAD-u

Iowa pred najstrožim zakonom o pobačaju u cijelom SAD-u

Sudac u Iowi privremeno je blokirao novi zakon o pobačaju u ovoj američkoj državi, koji je ujedno jedan od najstrožih u zemlji, dok podržavatelji i protivnici ove mjere pripremaju legalne argumente, svatko za svoju stranu.

Republikanska vlast u Iowi u travnju je glasovala za obezakonjenje pobačaja nakon detektiranja fetalnog otkucaja srca, čime bi se prekid trudnoće zabranio oko 6. tjedna trudnoće, što je često prije nego što je žena uopće svjesna da je trudna.

Odvjetnici/ce iz Thomas More Societyja, konzervativnog pro-life odvjetničkog ureda, koji brane zakon u ime države, navode da neće osporavati sudsku odluku tijekom saslušanja organizacija American Civil Liberties Union of Iowa (ACLU), Planned Parenthood and the Emma Goldman Clinic, koje se protive zakonu. Saslušanje argumenata protivnika ovog zakona tek treba biti zakazano.

Odvjetnik Thomas More Societyja Martin Cannon izjavio je kako se složio s odgodom primjene novih ograničenja pobačaja “iz razloga jedinstvenih za slučaj Iowe”, no naglasio je i da država nije napravila nikakve ustupke o svom temeljnom stavu o zakonu. “Želimo ovu raspravu riješiti odjednom, kako treba i uskoro”, rekao je Cannon.

Republikanski guverner iz Iowe, Kim Reynolds, obratio se Thomas More Societyju za obranu zakona nakon što je Tom Miller, državni odvjetnik iz redova Demokrata, odbio braniti zakon jer smatra da će se njime ugroziti prava žena.

Rita Bettis, pravna direktorica Iowskog ACLU-a, rekla je da je organizacija spremna za borbu protiv opasnih zakonskih zabrana pobačaja, dodajući da su s odgodom primjene zakona već dobili mnogo. Ovaj bi zakon, ako prođe u trenutnom obliku, postavio najraniju granicu za pobačaj u cijeloj Americi, pokazuju podaci koje je prikupio Guttmacher Institut.

Postoje izuzeci od zabrane, uključujući i neke slučajeve silovanja i incesta i ozbiljnih medicinskih hitnih slučajeva, no Planned Parenthood, čije usluge uključuju i izvođenje pobačaja, i ACLU navode da su iznimke suviše uske.

Skupine koje se bore za pravo na pobačaj tužile su državu 15. svibnja kako bi zaustavile provedbu zakona, što su predvidjeli neki podržavatelji zabrane, nadajući da će tako izazvati slučaj Roe vs. Wade, sudski slučaj iz 1973. godine kojim je ustanovljeno da žene imaju ustavno pravo na pobačaj.