U fokusu

Dva desetljeća rasprava

Irska omogućuje ograničeni pristup pobačajima

Irska omogućuje ograničeni pristup pobačajima

Irska vlada usuglasila je u utorak prijedlog zakona prema kojemu će se omogućiti ograničen pristup pobačaju u slučajevima kada postoji stvaran rizik po život žene, u što se ubraja i mogućnost njezina samoubojstva.

Riječ je o prijedlogu oko kojega se unutar vladajuće irske koalicije vode rasprave i “lome koplja” već dva desetljeća. Nakon što je odbijanje pobačaja umirućeg zametka uzrokovalo smrt 31-godišnje trudnice Savite Halappanavar, problem legalnog obavljanja pobačaja ponovno muči irsku javnost. Mlada stomatologinja umrla je od posljedica trovanja krvi. Feministkinje i pro-choice političari/ke tada su pozivali na hitnu promjenu irskog zakona o pobačaju. 

Po ustavnom amandmanu iz 1983. u Irskoj je pobačaj zabranjen u svim okolnostima, no devet godina kasnije, u takozvanom “slučaju X” silovane 14-godišnjakinje, Vrhovni sud presudio je da je prekid trudnoće dopušten kada je život žene u pitanju, uključujući i mogućnost njezina samoubojstva.

Zakon o pobačaju u Republici Irskoj zadnji put je bio pod povećalom kad je Europski sud za ljudska prava presudio da taj zakon krši prava žena koje su prisiljene putovati u Englesku kako bi obavile pobačaj. Sud je ustvrdio da takvo postupanje prema ženi krši njezino pravo na privatnost i obiteljski život – slično pravnoj osnovi u slučaju Roe protiv Wade-a. Međutim, promjene se tada nisu dogodile.

Irska je jedina članica EU-a koja zabranjuje pobačaj, korak naprijed moglo bi donijeti uvođenje novog zakona kojim će se omogućiti ograničeni pristup pobačaju kada postoji stvaran rizik po život trudnice. 

Nakon sastanka proširenog sastava irske vlade održanog u utorak, objavljen je nacrt zakona o zaštiti života tijekom trudnoće za 2013., čiji je sadržaj dominirao političkim raspravama u Irskoj u posljednjih nekoliko tjedana.