U fokusu

Bravo za Island!

Island bi mogao biti prva zemlja koja će zatvoriti rodni jaz

Island bi mogao biti prva zemlja koja će zatvoriti rodni jaz

Island se posljednjih šest godina nalazi na vrhu velike ankete o rodnoj ravnoteži, i to se samo u smislu statističke prednosti u odnosu na ostale zemlje – indeks se povećao za deset posto u posljednjem desetljeću.

Voditeljica kampnje za rodnu jednakost unutar Svjetskog ekonomskog foruma, koji provodi anketu, smatra da bi Island mogao biti prva zemlja koja će u potpunosti zatvoriti rodni jaz. “Trenutno su na 87 posto zatvaranja jaza”, rekla je Assdia Zahidi. “Prema tome, Island bi mogao biti prva zemlja koja bi postigla 100 posto, ako nastavi ovim tempom”.

Island pokazuje dobre rezultate na gotovo svim područjima. Ima ženu na čelu države 20 od posljednjih 50 godina, žene su dobro zastupljene u politici, djelomično zahvaljujući i dobrovoljnom sistemu kvota. Zatvorili su jaz u području zdravstva i obrazovanja odavno, a ono što je osobito značajno jest ekonomska patricipacija, objašnjava Zahidi. “Radi se o maloj ekonomiji u kojoj su talent i ljudski kapital vrlo značajni. Zbog toga mislim da su krenuli od pristupa kojim ne žele potratiti te talente i žele osigurati da i žene i muškarci imaju mogućnost kombinirati poslovni i obiteljski život”.