U fokusu

Rezultati istraživanja u Međimurskoj županiji

Ispeglajmo neravnopravnost!

Ispeglajmo neravnopravnost!

Na novinarskoj konferenciji udruge Zora – Inicijative mladih “Ispeglajmo neravnopravnost” predstavljeni su rezultati istraživanja i istoimena brošura “Stavovi i iskustva raspodjele kućanskih poslova mladih od 15 do 30 godina u Međimurskoj županiji”.

“Ravnopravnost, pa tako i rodna, jedna je od temeljnih ljudskih prava, koju ćemo promovirati, a ovu inicijativu mladi provode za mlade kako bi pokazali kako su moguće pozitivne promjene u lokalnoj zajednici, istaknula je jedna od provoditeljica inicijative Janja Varga.

Specifični ciljevi inicijative svakako su povećati angažman muškaraca oko obiteljskih poslova, suzbijati stereotipe o “muškim” i “ženskim” poslovima, smanjiti diskriminaciju muškaraca i mladića koji se uključuju u kućanske poslove te poticati rodnu ravnopravnosti u svakodnevnom životu Međimuraca/ki, kao i u ravnopravnoj raspodjeli obavljanja kućanskih poslova.

“Svi podaci koje smo predstavili u brošuri vrijede za uzorak na kojem su prikupljeni, te ne možemo tvrditi da se odnose na cijelu populaciju mladih u Međimurskoj županiji. Naši mladi ispitanici/ce pokazuju odmak od tradicionalnih stavova, te većina njih smatra da je obavljanje gotovo svih kućanskih i obiteljskih poslova podjednako dužnost i muškarca i žene” napominje Anja Repalust, studentica sociologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je i postavila metodologiju i obradila rezultate istraživanja. Ali kada se radi o poslovima kao što su glačanje i pranje rublja, više od polovica ispitanika/ca smatra da je to i dalje posao za žene.

U sklopu Inicijative mladih u pripremi su i tribina na temu “Mladi/e: važnost odgoja za rodnu ravnopravnost”, nakon čega slijede edukacije o ravnopravnosti spolova, javne akcije te izrada reklame.

Cijelu brošuru i rezultate možete pročitati i preuzeti na

http://issuu.com/udrugazora/docs/rezultati_ispeglajmo_neravnopravnos