U fokusu

akcija na Markovu trgu

Ispred Vlade izložen posljednji primjerak ugovora o radu na neodređeno u Hrvatskoj!

Ispred Vlade izložen posljednji primjerak ugovora o radu na neodređeno u Hrvatskoj!

U srijedu, 16. studenog široka koalicija sindikata i udruga na Markovom je trgu organizirala vizualni performans “Posljednji ugovor o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj”, kojim je medijima predstavljen scenarij iz ne tako daleke budućnosti u kojoj ugovori o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj više ne postoje, osim kao muzejski izložbeni primjerci. Neposredni povod za ovu akciju bila je najava Vlade da će se u ovom mandatu pristupiti ponovnoj izmjeni radnog zakonodavstva s ciljem smanjivanja njegove “rigidnosti”.

U izjavama koje su uslijedile Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske upozorio je na trend prema kojem ugovor o radu na određeno vrijeme postaje dominantni model reguliranja odnosa između mladih radnika/ca i poslodavaca u Hrvatskoj. Pozivajući se na podatke Europske statističke agencije – Eurostat, Buković navodi kako je udio mladih (15-29 godina) koji rade, a zaposleni su putem ugovora na određeno vrijeme u 2007. g. iznosio oko 29%. Do 2015. g. udio je povećan na čak 47%, dok je prosjek EU-28 u istoj godini iznosio oko 32%. Buković naglašava: “To znači da velik broj mladih koji su izašli na tržište rada od početka krize 2008. još uvijek nije dočekao svoj prvi ugovor o radu na neodređeno vrijeme.”

Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske dodao je kako je širenje atipičnih oblika ugovora tek jedna od dimenzija koje ukazuju kako je hrvatsko radno zakonodavstvo sve drugo nego rigidno. Tako je primjerice upozorio na zloupotrebu ugovora na određeno vrijeme, posebno putem sklapanja velikog broja uzastopnih kratkotrajnih ugovora. Agencijski rad u značajnom je porastu, a agencijski radnici koriste se i na poslovima za koje kod poslodavca postoji stalna potreba. Izmjenama Zakona o radu 2014. g. poslodavci su dobili veliku fleksibilnost u organizaciji radnog vremena, a preraspodjela radnog vremena omogućuje im da dodatne sate rada ne plate kao prekovremeni rad.

Šeperić je na koncu uputio poziv medijima: “Budućnost tržišta rada u Hrvatskoj iznimno je važna tema koja zaslužuje stalno, informirano i nepristrano medijsko praćenje. Pozivamo medije da obrate posebnu pozornost na rad Vlade u ovom području te budu spremni postaviti relevantna i po potrebi teška pitanja.”

Nikola Buković je na koncu uputio poziv svim građanima i građankama da se pridruže prosvjednoj akciji “Mladi za radnička prava” koja se održava u četvrtak, 17. studenog s početkom u 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, upozorivši kako je krajnje vrijeme da se kao društvo uz anti-poduzetničku klimu počnemo baviti i sve prisutnijom anti-radničkom klimom.