U fokusu

protuzakonito niske satnice

Izbjeglice u Njemačkoj iskorištavaju se za rad na crno

Izbjeglice u Njemačkoj iskorištavaju se za rad na crno

EPA/YANNIS KOLESIDIS/Ilustracija

Mnogi izbjeglice u Njemačkoj rade na crno za satnice mnogo niže od zakonski definiranog minimuma, javlja javni servis NDR u utorak.

“Uvijek iznova pojedinci, među kojima su i djelatnici u izbjegličkim smještajima, posreduju za veliku proviziju između izbjeglica i poslodavaca”, javlja NDR na temelju vlastitih istraživanja u izbjegličkim centrima na sjeveru Njemačke.

I dok savezna carina, koja je zadužena za suzbijanje rada na crno, govori o desetak slučajeva mjesečno, istraživanja NDR-a su pokazala da je, iako se ne može govoriti o konkretnim brojkama, rad na crno i po nižim satnicama od zakonski dopuštenih, među izbjeglicama mnogo rašireniji.

Prema nekim istraživanjima Sveučilišta u Tuebingenu i Linzu, postotak izbjeglica koje rade na crno kreće se oko 30 posto.

Prema procjenama nekih socijalnih radnika u izbjegličkim smještajima, i do 50 posto izbjeglica, kojima je u prvo vrijeme dok se dugoročno ne odredi boravišni status rad zabranjen, radi na crno.

Njemački sindikati su već uočili problem rada na crno i iskorištavanja izbjeglica. “Mnogi iz teške situacije izbjeglica izvlače profit”, kaže Emilia Mitrović iz savjetovališta za izbjeglice Njemačkog saveza sindikata u Hamburgu.

Početkom kolovoza na snagu je stupio zakon koji omogućava lakšu integraciju izbjeglica i tražitalja/ica azila na njemačko tržište rada, ali socijalni radnici ne očekuju da će taj zakon ublažiti stanje oko rada na crno.