U fokusu

Nasilje ne jenjava

Izvanredno stanje: Danas u Egiptu poginulo najmanje sto osoba!

Izvanredno stanje: Danas u Egiptu poginulo najmanje sto osoba!

Egipatska vlada proglasila je u srijedu izvanredno stanje u trajanju od mjesec dana. Prema pisanju svjetskih agencija, samo danas je poginulo više od sto osoba u sukobima vladinih snaga i pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija diljem Egipta.

Naime, najnoviji sukobi izbili su u srijedu u zoru kada je policija buldožerima i oklopnim vozilima počela uklanjati dva prosvjedna kampa s Mursijevim pristašama. Do ranih poslijepodnevnih sati novinar francuske novinske agencije AFP izbrojao je 124 tijela, od kojih su brojna izrešetana mecima, a sada se nalaze u improviziranoj mrtvačnici u jednom od promursijevih kampova u kairskoj četvrti Raba al-Adavija.

AFP prenosi da bi broj stradalih mogao biti veći, jer je nepoznato koliko je ljudi poginulo u drugom kampu Nahda koji je sada pod kontrolom egipatske policije. Novinar je na licu mjesta vidio četiri trupla, neka pougljenjena.

Medijima je zabranjen pristup četvrti Raba odakle dopiru zvuci strojnica i minobacačkih granata.

Kako prenosi Reuters, nemiri su se proširili izvan Kaira, te su na nogama građani i građanke Minja i Asjut u delti Nila, te Aleksandrije na sjeveroistočnoj obali Egipta.

Devet osoba poginulo je u provinciji Fajum južno od Kaira, a pet je smrtno stradalo u Suezu.

Dok vlasti uvjeravaju kako je u sukobima dosad ubijeno 56 osoba, Muslimansko bratstvo tvrdi kako je ubijeno više od 2.000 ljudi, a ranjeno više od 10.000.

Brojne države i organizacije diljem svijeta osudile su nasilje u Egiptu te pozivaju tamošnje vlasti da prekinu rabiti silu nad prosvjednicima i prosvjednicama.