U fokusu

Facebook kampanja

Ja glasam protiv!

Ja glasam protiv!

Protivljenje spornom referendumu nakon kojeg se za manje od mjesec dana očekuje odluka o (ne)poštivanju prava jedne manjinske skupine, sa svakim novim danom poprima nove oblike ujedinjene borbe.

Tijekom današnjeg ste dana mogli vidjeti pojavu kampanje “Ja glasam protiv” u obliku prosvjeda profilnim fotografijama na Twitteru i Facebooku dodavši svojim slikama crvenu etiketu “PROTIV” pomoću aplikacije Twibbon. Otkad je kampanja pokrenuta, više od 16.000 korisnika/ica već je pritisnulo like, a preko 1.600 preuzelo crvenu etiketu na svojoj profilnoj fotografiji. 

U opisu grupe stoji:

“Referendum o zaštiti obitelji i braka je sve samo nije to. Ne radi se o nikakvoj zaštiti postojećih obitelji i brakova već upravo zabrani uživanja istih prava nekoj tamo maloj skupini “manje normalnih ljudi”. Pitam se samo koliko je onih koji su za ovaj referendum svjesno da su time upravo za zabrane koje će se nametnuti njihovoj vlastitoj djeci, unucima, braći, sestrama, susjedima/ama,… 
Pošaljite svoju fotografiju i svojim licem zauzmite jasan stav PROTIV” 

Na Facebooku se pojavila i grupa “Zahtjev za Hrvatski sabor – referendumsko pitanje” koju su pokrenuli građani i građanke i koji u svom pripćenju ističu:

Imajući u vidu da će se na referendumu odlučivati hoće li se tražena prava jedne manjine suspendirati putem Ustava RH i da mogući epilog vodi u smjeru tiranije većine, umjesto u smjeru jačanja demokracije i ljudskih prava, tražimo od Sabora da hitno uputi USUD-u tri pitanja: 

1. Je li pravo na brak temeljno ljudsko pravo? 
2. Ako jest, može li se provesti ovaj referendum? 
3. Ako nije, iz čega proizlazi pravo pretpostavljene većine da instituciju braka između muškarca i žene, koja je zakonski definirana, dodatno zaštite Ustavom? 

Sve ove grupe ujedinjava jedan cilj – pokazati da smo protiv referenduma kojim se stvaraju podjele unutar hrvatskog društva na poželjne i nepoželjne i one manje vrijedne.