U fokusu

Mreža od dva milijuna zelenih aktivista/ica

Jagoda Munić na čelu najveće svjetske mreže udruga za zaštitu okoliša

Jagoda Munić na čelu najveće svjetske mreže udruga za zaštitu okoliša

Jagoda Munić iz Zelene akcije jučer je u Salvadoru na godišnjoj skupštini Friends of the Earth International (FoEI) izabrana za predsjednicu ove najveće svjetske mreže udruga za zaštitu okoliša, na mandat od dvije godine, priopćeno je danas iz Zelene akcije.

FoEI okuplja 76 udruga za zaštitu okoliša iz isto toliko država svijeta, te ima preko 2.000.000 članova i podržavatelja. Zelena akcija je članica ove mreže već 12 godina. Neke od proritetnih tema kojima se bavi FoEI su klimatske promjene, zaštita bioraznolikosti, očuvanje prostora za potrebe lokalnih zajednica, osiguranje pravednog pristupa hrani lokalnim zajednicama, zaštita šuma i voda… U svojim aktivnostima FoEI propitkuje postojeće ekonomske modele te promovira rješenja koja doprinose uspostavi ekološki održivog i socijalno pravednog društva.

Jagoda Munić je članica Zelene akcije od 1997. godine, te je bila predsjednica Zelene akcije od 2001. – 2007. Vodila je nekoliko uspješnih kampanja za zaštitu okoliša, kao što je kampanja protiv GMO-a koja je osigurala da Hrvatska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o GMO-ima, te kampanju za ukidanje koruptivnog Zakona o igralištima za golf, temeljem koje je ovaj Zakon i ukinut krajem prošle godine. Od ulaska Zelene akcije u FoEI, bila je iznimno aktivno uključena u aktivnosti mreže te obnašala dužnost članice ili zamjenice člana Upravnog odbora posljednjih 8 godina.

“Izborom Jagode Munić za predsjednicu, FoEI je potvrdio vrijednost njenog dosadašnjeg angažmana te joj ukazao povjerenje za uspješno vođenje mreže u narednom periodu. Također, time je odano svojevrsno priznanje i Zelenoj akciji, kao jednoj od najaktivnijih grupa unutar FoEI”, naglašavaju iz Zelene akcije.