U fokusu

Khadija Al-Salami

Jemenska redateljica bori se kamerom za ženska prava

Jemenska redateljica bori se kamerom za ženska prava

Doha Film Institute

U dobi od dvije godine, jemenska redateljica Khadija Al-Salami svjedočila je kako je njezin otac tako jako pretukao njenu majku da su je hitno odveli u bolnicu.

Nakon što njezin otac za to nije bio kažnjen, a nju su prisilno udali u dobi od 11 godina, pobunila se i počela koristiti kameru kako bi prikazala patnje djevojčica u Jemenu, gdje se svaka treća udaje prije navršene 18. godine, pokazuju podaci organizacije Girls Not Brides.

“Koristim kameru kao sredstvo borbe”, poručila je Al-Salami, sada 48-godišnjakinja, Thomson Reuters Foundationu iz Pariza, gdje se sada nalazi, prije nastupa na međunarodnom summitu Fortune Most Powerful Women. “Kada odrastete u vrlo konzervativnom društvu, gdje tradicija marginalizira ljudska prava, a osobna sloboda žena ne postoji … ostaje vam samo jedan izbor: pobuna”.

Jedna od gotovo 50 žena koje su govorile na londonskom događaju, Al-Salami je poznata kao jedna od prvih redateljica u Jemenu, sa svojim pričama o djevojkama koje su odbile nositi veo, suočile se s optužbama za ubojstvo i marširale na ulicama.

U Jemenu, jednoj od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku, 32 posto djevojčica postaju supruge prije 18. rođendana, a gotovo 10 posto djevojčica u braku je kad napune 15 godina, navode u organizaciji Girls Not Brides.

“Žene su, nažalost, svugdje zlostavljane na drugačiji način. Potrebna nam je svačija pomoć, okupljanje i borba protiv tih loših tradicija”, rekla je nagrađivana Al-Salami. “Ja sam uspjela prijeći preko tih poteškoća. To mi je dalo snagu da napravim nešto za druge koje je strah pobuniti se”.

Al-Salami je dobila dopuštenje za razvod braka nakon pokušaja samoubojstva, obitelj ju je odbacila zbog toga što ih je osramotila, nakon čega se preselila se u Sjedinjene Države kada je imala 16 godina kako bi studirala. No, na redovitoj se bazi vraća kući kako bi snimala filmove – uglavnom u tajnosti – kako bi stavila u središte pozornosti prava žena.

Al-Salami je dijelila pozornicu na summitu s Helle Thorning-Schmidt, direktoricom dobrotvorne organizacije Save the Children, koja je pozvala na okončanje stalnog sukoba u Jemenu, koji je započeo krajem 2014. između pokreta Houthi i koalicijskih snaga pod vodstvom Saudijske Arabije.

“Jemen je trenutno vjerojatno najgore mjesto za biti dijete”, rekla je Thorning-Schmidt, koja je bila prva danska premijerka. “Djeca u Jemenu umiru od gladi. Sjedila sam s jednom od te djece u naručju, imala je osam mjeseci, ali težinu novorođenčeta”.

Više od 12 milijuna djece u Jemenu treba pomoć, a 360.000 onih mlađih od pet godina teško je pothranjeno, navodi UNICEF.

“Ono što se događa s Jemenom i ratom posljednjih pet godina slama mi srce. Cijelo stanovništvo je pod bombama i samo pokušavaju pronaći zaklon kako bi preživjeli”, rekla je Al –Salami.

Unatoč nasilju, Thorning-Schmidt navodi kako su djeca s kojima se susrela u Jemenu prošle godine svejedno sanjala o promjeni. “Djevojčice uvijek kažu: ‘Želim ići u školu, ne želim se vjenčati’. Što god da su prošli, još uvijek postoji tračak nade u njihovim očima”, rekla je.