U fokusu

ministarstvo financija osiguralo 440 milijuna kuna za prosvjetu

Kako se pare ipak mogu ‘naći’: Prosvjetari će dobiti plaće u prosincu

Kako se pare ipak mogu ‘naći’: Prosvjetari će dobiti plaće u prosincu

Nakon što je jučer ministar obrazovanja Vedran Mornar izjavio kako prosinačke plaće prosvjetara nisu osigurane u MZOS-ovom proračunu, Ministarstvo financija odobrilo je danas MZOS povećanje proračuna za 440 milijuna kuna, od čega 350 milijuna za plaće, a 90 milijuna za subvencionirani prijevoz učenika srednjih škola.

“U proračunu MZOS-a nedostaje 445,2 milijuna kuna, uglavnom za plaće i prijevoz učenika/ca. No, to nije novi problem jer se proračun u startu planira s nešto manjim iznosom za plaće, računajući na uštede”, odgovorili su iz Ministarstva, prenose domaći mediji.

MZOS je, dodaju, doista dijelom i uštedio, no očito ne dovoljno.

“Treba znati da je dio troškova nastao i zbog izmjene pravilnika o normi učitelja koji je učitelje/ice likovnog, glazbenog i tjelesnog odgoja stavio u povoljniji položaj nego što je to bilo u slučaju prethodnog pravilnika”, objašnjavaju iz Ministarstva.

U svakom slučaju, ističe MZOS, Vlada je pokazala da joj je stalo da resora znanosti, obrazovanja i sporta jer je Ministarstvo financija odobrilo povećanje proračuna MZOS-a za 440 milijuna kuna i to 350 milijuna za plaće, a 90 milijuna kuna za subvencionirani prijevoz učenika srednjih škola.