U fokusu

'No more abuse'

Kampanja protiv nasilja nad ženama u Saudijskoj Arabiji

Kampanja protiv nasilja nad ženama u Saudijskoj Arabiji

Kraljevina Saudijska Arabija, koja je zauzela 131. mjesto od 134 zemlje u odnosu na ravnopravnost spolova u Svjetskom ekonomskom forumu 2012 Global Gender Gap Reportu, objavila je svoju prvu reklamnu kampanju kojom se osuđuje nasilje nad ženama.

Na plakatu je žena u burki s podljevom ispod oka uz slogan ‘Neke stvari ne mogu biti pokrivene. Borimo se protiv zlostavljanja žena zajedno’.

To je prvi oglas Zaklade kralja Khalida No More Abuse kampanje, koja potiče Saudijke da prijave nasilje u obitelji.

Žene u Saudijskoj Arabiji još uvijek tretiraju kao maloljetne osobe koje žive pod skrbništvom muškaraca – oca, brata ili muža – tako da većina zlostavljanja ostane ne prijavljena. Nasilje nad djecom, osobito ženskom djecom, također ostaje ne prijavljeno.

Zbog ovakvog tretmana žene moraju zahtijevati od muških skrbnika dozvolu kako bi mogle putovati, studirati ili raditi.

Iz Zaklade kažu: “Fenomen zlostavljanja žena u Saudijskoj Arabiji mnogo je veći nego što se čini na površni. To je fenomen snalaženja u mraku. Želimo postići pravdu za sve žene i djecu izložene zlostavljanju u svim dijelovima Kraljevine”.

U zadnje dvije godine kralj Abdulah napravio je mali pomak u reformama ženskih prava, te je ženama dao pravo glasa i kandidiranja na sliedećim izborima (2015. godine), kao i odobrenje za prve dvije sportašice koje su se natjecale na posljednjim Olimpijskim igrama