U fokusu

Indija

Kampanjom na društvenim mrežama protiv stigmatizacije žrtava trgovine seksualnim robljem

Kampanjom na društvenim mrežama protiv stigmatizacije žrtava trgovine seksualnim robljem

Žrtve trgovine seksualnim robljem u Indiji snimaju audio zapise o svojim iskustvima koji će se koristiti u kampanji na društvenim mrežama, čiji se organizatori/ce nadaju da će smanjiti diskriminaciju koja prati žrtve čak i kada se spase iz pakla trgovine ljudima.

Od procjenjenih 20 milijuna seksualnih radnica u Indiji, 16 milijuna žena i djevojaka žrtve su trgovine seksualnim robljem. Žrtve se diskriminira čak i nakon što se oslobode, zbog čega one ne govore o tome u javnosti, navodi Arun Pandey, iz humanitarne organizacije Anyay Rahit Zindagi (Život oslobođen nepravde, op.prev.).

“Narativ grade ili aktivisti/kinje ili državni službenici/ce”, kaže Pandey. “Mi želimo da ispričaju svoju priču na svoj osobni način, svojim riješima i bez ikakvih filtera. Želimo da žrtva govori sama za sebe”.

Kampanja se temelji na video sadržaju u četiri dijela prenesenom na YouTube u srpnju. Snimke se sastoje od glasovnih zapisa žena iz četiri bordela u gradovima diljem Indije, a cilj im je pružiti gledateljima/icama uvid u stvarne živote seksualnih radnica. Žrtve trgovine seksualnim robljem sada se potiče da pošalju svoje snimljene priče, koje se dalje šire na društvenim medijskim platformama, uključujući Facebook i YouTube.

Također će se puštati tijekom edukacija namijenjenih policiji kako bi “razbili mitove i pogrešne predodžbe” o ženama koje su žrtve trgovine seksualnim robljem, rekao je Pandey. “Postoji taj opći dojam u društvu da same biramo biti u tim bordelima i da zarađujemo puno novca”, rekla je 34-godišnja žena koja je žrtvom trgovine postala kao dijete.

Žena, koja sada radi u praonici rublja u zapadnoj državi Goa, navodi da je pristajala snimiti svoju priču jer je mogla sakriti svoj identitet i bez straha govoriti o tome što je preživjela. U snimkama, žene govore o pijanim muškarcima, nasilju i zašto im je teško napustiti industriju seksa, rekao je Pandey.

“Istupila sam u nadi da će ljudi razumjeti moje putovanje iz sigurnosti svog doma u bordele”, rekla je žrtva iz Goe. “Čak i ako razmišljaju o tome samo nekoliko trenutaka, početi će razumjeti našu patnju”.