U fokusu

V. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova poručila:

Kandidirajte 40% žena na lokalnim izborima

Kandidirajte 40% žena na lokalnim izborima

U organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH u Šibeniku se 26. listopada 2012. godine, održala V. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, na kojoj su se okupili predstavnici i predstavnice 15 županijskih povjerenstava i Grada Zagreba. Na Koordinaciji je izražena zabrinutost zbog trajne podzastupljenosti žena u predstavničkim tijelima općina, gradova i županija. U Hrvatskoj je svega 12% članica općinskih vijeća i 22% vijećnica u gradskim vijećima i županijskim skupštinama. Koordinacija je uputila javni poziv političkim strankama i drugim predlagateljima da poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova na lokalnim izborima 2013. godine i uvrste najmanje 40% podzastupljenog spola, što u Hrvatskoj znači žena, na kandidacijske liste na svim razinama.

Zaključeno je da će Ured za ravnopravnost spolova u suradnji sa županijskim povjerenstvima i nevladinim udrugama krenuti u kampanju s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti isključenosti žena iz procesa političkog odlučivanja na lokalnim razinama.

Koordinacija je donijela i zaključke o donošenju i provedbi akcijskih planova za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine na županijskoj razini, a koje je do sada donijela polovica županijskih povjerenstava. Također je zaključeno da će slijedeća koordinacija biti posvećena temi nasilja nad ženama.