U fokusu

Nakon 300 godina pod španjolskom kontrolom

Katalonija izglasala neovisnost

Katalonija izglasala neovisnost

Parlament španjolske pokrajine Katalonije jučer je službeno pokrenuo proces odcjepljenja od Španjolske.

Rezoluciju o odcjepljenju, koja je nazvana putem prema nezavisnosti,  podržala je većina regionalnog parlamenta. Prijedlog je prošao sa 72 glasa za i 63 protiv, izvještavaju agencije.

U glasovanju je sudjelovalo više od dva milijuna birača i biračica, od kojih je 80,1 posto glasovalo za potpunu neovisnost, 10,1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španjolskom, dok se tek 4,6 posto protivi bilo kakvom obliku neovisnosti.

Regija planira uspostaviti autonomnu vlast do 2017. godine.

Rezoluciju su predložili poslanici iz redova alijanse “Zajedno za DA” i ekstremno ljevičarske stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) koje su pobijedile na lokalnim parlamentarnim izborima u rujnu ove godine. Oni se nadaju da će ovo dovesti do odcjepljenja ove sjeveroistočne regije od Španjolske u roku od 18 mjeseci.

Španjolski ustav ne dopušta mogućnost odcjepljenja pokrajina, a premijer Mariano Rajoy i njegova vlada desnog centra, pred kojima su opći izbori u prosincu,  već su ranije najavili da će poduzeti zakonske mjere ako parlament Katalonije odobri plan za odcjepljenje.

Valja napomenuti  kako su separatističke stranke na regionalnim izborima u Kataloniji, održanim u rujnu ove godine, osvojile apsolutnu većinu mjesta u katalonskom parlamentu.