U fokusu

Unatoč protivljenu Madrida i Ustavnog suda

Katalonija zakazala referendum o nezavisnosti za rujan 2017.

Katalonija zakazala referendum o nezavisnosti za rujan 2017.

Parlament Katalonije izglasao je održavanje referenduma o nezavisnosti od Španjolske za rujan 2017. godine. Za organiziranje referenduma glasovalo je 72 od 135 zastupnika/ice, čime je vladin prijedlog usvojen. 

To bi trebao biti obvezujući referendum, za razliku od onog kojeg je u rujnu 2014. organizirao bivši katalonski predsjednik Artur Mas, rekao je u Barceloni njegov nasljednik Carles Puigdemont

Referendum je najavljen još za vrijeme masovne proslave katalonskog nacionalnog dana – Diada. Tada je na ulice izašlo mnoštvo tražeći referendum i nezavisnost. Ta je proslava je održana pod parolom “a punt”, odnosno ‘trenutak’ čime je sugerirano da je vrijeme za nezavisnost. Okupljeni i okupljene na ulicama Barcelone na Diadu su nosili/e zastave koje simboliziraju nezavisnost. 

Ipak, iz Madrida je Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaría poručila da institucije razmatraju odluku katalonskog parlamenta i njegov (ne)sklad sa španjolskim ustavom. 

Španjolski Ustavni sud u kolovozu se usprotivio najavi  pokretanja nezavisnosti kojeg je najavila vlada u Kataloniji. Sud je još ranije proglasio referendum nezakonitim. Prema španjolskom ustavu donesenom 1978. dopušteni su jedino referendumi na području čitave Španjolske.

Državno odvjetništvo je prošli tjedan zatražilo 10-godišnju zabranu obavljanja javnih funkcija za bivšeg predsjednika Masa, te 9-godišnje kazne za bivšu potpredsjednicu Joanu Ortegu i savjetnicu za obrazovanje Irene Rigau zbog organiziranja referenduma 2014.