U fokusu

Značajna odluka vrhovnog suda

Kenija: žrtve silovanja imaju pravo na pobačaj

Kenija: žrtve silovanja imaju pravo na pobačaj

Vrhovni sud Kenije donio je odluku prema kojoj žrtve silovanja imaju pravo na pobačaj. Također, odlučeno je da treba platiti odštetu u iznosu od gotovo 30.000 dolara majci čija je tinejdžerska kćer umrla nakon nesigurnog pobačaja na koji je bila primorana.

Ovakva odluka dolazi u zemlji gdje je pobačaj ilegalan u većini slučajeva. Majka čija je kćer poznata po inicijalima JMM (kako bi se zaštitio identitet) pokrenula je peticiju jer je njena kćer zatrudnjela nakon silovanja, u dobi od 15 godina. Imala je nesiguran pobačaj u ‘mesarskim’ uvjetima što je ostavilo posljedice zbog kojih je, na kraju, prošle godine umrla. 

Njena majka, s ‘Federacijom odvjetnica’ (Federation of Women Lawyers) pokrenula je peticiju u kojoj je navela da Vlasti nisu zaštitile njenu kćer 2015. godine, osiguravajući joj odgovarajuću njegu nakon pobačaja te je pozvala Vlasti da uvedu mjere koje omogućuju pristup sigurnim pobačajima. 

Sud je odlučio da se treba isplatiti oko 30.000 dolara zbog neadekvatne skrbi nakon abortusa u državnoj bolnici te je rekao da se žrtvama silovanja mora omogućiti pristup pobačaju u specifičnim okolnostima. 

“Trudnoća koja je posljedica silovanja, ako po mišljenju medicinske struke predstavlja opasnost za život ili zdravlje – tjelesnu, mentalnu ili socijalnu dobrobit žene, može se prekinuti prema Ustavu ‘, kazao je sudac Aggrey Muchelule.

Pobornici/e kampanje kažu da politika, s konzervativnim pro-life stavovima, stigmatizira pobačaj u velikom dijelu Kenije, koja je većinski kršćanska zemlja. To dovodi tisuće žena i djevojaka u neregulirane i nesigurne klinike koje vode neobučeni medicinski djelatnici/e. 

Gotovo pola milijuna pobačaja bilo je u Keniji 2012. godine (najnoviji dostupni podaci) te jedna od četiri žene ili djevojke nakon toga ima komplikacije kao što je visoka temperatura, sepsa, zatajenje organa i sl. Kao i JMM, većina žrtava su iz siromašnih sredina te si ne mogu priuštiti privatnu njegu. Kad potraže pomoć javnog zdravstva izložene su stigmi i diskriminaciji. 

Pobornici/e kampanje dodaju da su Vlasti, pod utjecajem snažnih kršćanskih lobija, posljednjih godina otežale pristup sigurnim pobačajima povlačeći smjernice i zabranjujući edukaciju medicinskom osoblju. 

Vrhovni sud je ovom odlukom kazao da je Ministarstvo zdravlja prekršilo ustavne vrednote koje garantiraju pravo na zdravlje, život i dostojanstvo žene te je naredio da se omogući pristup smjernicama i edukaciji profesionalaca. 

“JMM slučaj prikaz je situacije mnogih žena i djevojaka koje se nemaju kome obratiti, nemaju pristup informacijama i uslugama reproduktivnog zdravlja’, kazala je Evelyne Opondo, viša regionalna direktorica za Afriku u Centru za reproduktivna prava te je dodala da ova odluka može omogućiti siguran pobačaj i njegu nakon njega bez straha da će osoblje biti kažnjeno. 

Majka JMM kazala je da se nada da će ovom odlukom Vrhovnog suda biti spašeni mnogi životi. “Znam da je to ono što bi moja kćer željela vidjeti. Da je pravda dostignuta i da žene i djevojke u Keniji koje se nalaze u nepovoljnim situacijama, uključujući abortus, neovisno o njihovom socio – ekonomskom statusu, imaju pristup sigurnom i legalnom abortusu’, dodala je.