U fokusu

Kampanja za oslobođenje zatočenih feministkinja

Kina: Hrabre žene u modernom feminističkom pokretu

Kina: Hrabre žene u modernom feminističkom pokretu

Kineska vlada uhitila je najmanje 10 žena,a među kojima i ovih pet: Zheng Churan, Wang Man, Wu Rongrong, Wei Tingting i Li Maizi. Ovih pet Kineskinja, u dobi od 25 do 33 godine, vlada je uhitila na temelju optužbi za ‘podrivanje svađe i izazivanje nevolje’, izvijestio je New York Times.

Dvije mlade kineske feministkinje (od ovih pet) obrijale su glave u znak prosvjeda zbog nejednakosti u visokom obrazovanju i odjurile u muški zahod kako bi istaknule uvrede s kojima se žene suočavaju tijekom dugog čekanja u javnim wc-ima.

Ostale tri aktivistkinje, kako bi istaknule nasilje u obitelji, obukle su bijele vjenčanice, poprskale ih crvenom bojom i marširale kroz jednu od glavnih i najpopularnijih turističkih četvrti i skandirale: “Da ljubavi, ne nasilju”.

Sada ovih pet djevojaka – osnivačica kineskog novog feminističkog pokreta – sjedi u zatvoru, optužene za izazivanje socijalne nestabilnosti.

Uhićenja su se dogodila, kako javljaju mediji, uoči Međunarodnog dana žena, kada su žene planirale kampanju za podizanje javne svijesti o seksualnom uznemiravanju u javnom prijevozu. Polovica žena je puštena sljedećeg dana nakon ispitivanja, ali preostalih pet su još uvijek u zatvoru, te su, prema riječima njihove odvjetnice Zheng Churan, podvrgnute gotovo stalnom ispitivanju.

Neki od zagovornika/ica prava u ovom slučaju vide sličnost sa ženskom ruskom skupinom Pussy Riot, čije su članice bile uhićene 2012. zbog svojih prosvjeda protiv predsjednika Vladimira Putina.

Sophie Richardson, direktorica kineskog Human Rights Watcha rekla je kako je ovih pet feministkinja privuklo daleko veću međunarodnu pozornost nego desetak kineskih aktivistkinja koje su bile zatočene prethodne dvije godine zbog svog neslaganja s politikom državne vlasti.

Analitičari/ke  kažu da Kina nastoji ukinuti rastući feministički pokret, dok zagovornici/e prava tvrde kako su dužnosnici sigurnosti zabrinuti zbog ženskog vještog korištenja društvenih medija i dobre organizacije volontera i volonterki, njihove veze s inozemnim organizacijama i inventivnih prosvjeda.

“One su vrlo uspješne u svojim izvedbama i izazivaju socijalni dijalog po pitanju ravnopravnosti spolova”, rekao je Zeng Jinyan, bloger koji proučava kineski feministički aktivizam. “Mislim da ih možemo nazvati prvim, modernim, neovisnim feministkinjama u kineskoj povijesti”.

{slika}

Sudbina ovih mladih žena je još uvijek misterij. Vlada nije pojasnila opseg njihovih optužbi, ali kako navode aktivisti i aktivistkinje, mogle bi u zatvoru odsjediti i do 10 godina.

Za kraj dodajmo, kako su dvije od pet zatočenih žena lezbijke, dok je jedna biseksualka, a LGBT organizacija All Out pokrenula je peticiju za njihovo oslobođenje. Peticiju je do sada potpisalo više od 86.000 ljudi. Također, na Twitteru je pokrenuta hashtag kampanja #freethefive za oslobađanje ovih djevojaka.