U fokusu

Zahtjev za javnom isprikom ministra Milana Kujundžića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića

Kiretaža bez anestezije predstavlja ne-etičko fizičko maltretiranje i ponižavanje žena

Kiretaža bez anestezije predstavlja ne-etičko fizičko maltretiranje i ponižavanje žena

Screenshot

Povodom reakcije vladajućih na jučerašnjoj saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja HDZ-ovom ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, pri čemu je MOST-ova saborska zastupnica, Ivana Ninčević Lesandrić, iznijela vlastito svjedočanstvo o nedopustivim i ne-etičkim praksama u javnim bolnicama, točnije o obavljanju kiretaže bez anestezije, Platforma za reproduktivna prava žena izdala je priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Platforma za reproduktivna prava žena javno osuđuje reakcije vladajućih na jučerašnjoj saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja HDZ-ovom ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, pri čemu je MOST-ova saborska zastupnica, Ivana Ninčević Lesandrić, iznijela vlastito svjedočanstvo o nedopustivim i ne-etičkim praksama u javnim bolnicama, točnije o obavljanju kiretaže bez anestezije. Reakcije u prvom redu samog ministra Kujundžića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, te premijera Andreja Plenkovića osuđujemo kao krajnje neprimjerene i neoprostive, posebno kada znamo da su sva trojica navedenih muškaraca zbog svojih funkcija direktno uključena u donošenje odluka upravo o reproduktivnom zdravlju žena. Osobe koje imaju takvu odgovornost ne mogu si dozvoliti onakve ispade!

Kiretaža koja se provodi bez anestezije jako je bolna, a proizvodi i emocionalne traume, a  praćena je nehumanim postupcima kao što su vezivanje ruku ili imobilizacija koju fizički provode medicinske sestre. Pitanje je zašto se uz postojeće medicinske metode ovakva praksa institucionaliziranog nasilja nad ženama još uvijek provodi. Takva praksa nije samo nedopustiva u smislu pružanja adekvatnog standarda zdravstvene usluge, nego predstavlja i ne-etičko fizičko maltretiranje i ponižavanje svih žena u društvu; i trebala bi izazvati sram i hitnu reakciju sa svih strana, a posebno odgovornih.

Koliko resorno ministarstvo nije briga za iskustva žena govori i slučaj iz 2017. godine kada je jedna građanka pisala ministru Kujundžiću o svom iskustvu, u isto vrijeme tražeći, putem peticije, odobravanje korištenja anestezije u postupku kiretaže u hitnoj ambulanti Klinike za ženske bolesti u Zagrebu. No, ministar Kujundžić je već tada svojim ponašanjem pokazao da njega za odnos sustava prema ženama i njihovom reproduktivnom zdravlju nije briga.

Da živimo u uređenoj zemlji, ministar Kujundžić bi preuzeo odgovornost za disfunkcionalnosti u vlastitom resoru, pa čak i odstupio. Andrej Plenković bi pokazao minimum poštovanja prema osobi koja govori i onome što govori, a predsjednik Sabora Jandroković razumijevanje i suosjećanje za ono što je zastupnica Ninčević Lesandrić iznijela, unatoč tome što ju po dužnosti pravilnika mora opomenuti. Legalizmu u ovom slučaju nije mjesto!

Sva trojica su jučer pokazali da ne žele slušati ženske glasove, da ih ne zanima reproduktivan život i zdravlje žena i da niti potresan opis procesa kiretaže bez anestezije nije dovoljan da uzdrma njihov manjak osjećaja obveze i odgovornosti prema ženama u Hrvatskoj. Ovakvim nečinjenjem i ignoriranjem aktivno pomažu stvaranje Hrvatske koja obezvrjeđuje i muči žene i otvoreno normiraju institucionalizirano nasilje prema ženama. To nisu osobe koje mogu i smiju odlučivati o ženskom reproduktivnom zdravlju i pravima!

Tražimo prestanak te nehumane prakse te ispitivanje i kažnjavanje svih koji ovakvu praksu nastave provoditi. Također, tražimo javnu ispriku ministra Milana Kujundžića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića za jučerašnje ponašanje u Saboru i iskazano nepoštovanje prema zastupnici Ninčević Lesandrić, ali i svim drugim ženama u Hrvatskoj.