U fokusu

politika i umjetnost

Kirgistan: umjetnička izložba o ženskim pravima ukinuta zbog ‘provokativnog’ performansa

Kirgistan: umjetnička izložba o ženskim pravima ukinuta zbog ‘provokativnog’ performansa

Umjetnička izložba u Kirgistanu na kojoj se žena svlačila pred publikom cenzurirana je od strane vlade, a ravnateljica galerije podnijela je ostavku nakon što je primila prijetnje smrću.

Vlada je uklonila nekoliko eksponata koje je proglasila provokativnima s izložbe posvećene ženskim pravima, što je uključivalo i performans u kojem se danska umjetnica Julie Savery svlačila pred publikom. Jedan od eksponata bila je i udaračka vreća u obliku ženskog torza koja je imala donje rublje na sebi.

Ministarstvo kulture, informiranja i turizma navelo je da se “protivi modnoj reviji golih žena u hramu umjetnosti i da ne podržava takve provokativne geste suvremenih umjetnika/ca”.

Mira Djangaracheva je rekla da je u ponedjeljak podnijela ostavku na mjestu ravnateljice nacionalnog umjetničkog muzeja nakon što je primila prijetnje smrću od strane pristalica desničarskih nacionalističkih pokreta koji su smatrali da je izložba uvredljiva za tradicionalne kirgističke vrijednosti.

Prijetili su “da će me rastrgati i silovati”, rekla je Djangaracheva, bivša potpredsjednica vlade ove pretežno muslimanske nacije Srednje Azije, dodajući da je tražila od policije da istraži prijetnje. “Ovo je loš znak… Radikali upravljaju ženama, umuzejima, ministarstvom, državnom politikom o kulturi”, dodala je.