U fokusu

Prvi krug donio iznenađenja

Kolinda i Ivo izjednačeni ulaze u drugi krug predsjedničkih izbora

Kolinda i Ivo izjednačeni ulaze u drugi krug predsjedničkih izbora

Usprkos i unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama jučer je održan prvi krug predsjedničkih izbora s izlaznošću od 47,14 posto birača i biračica. I dok se uglavnom očekivala relativno uvjerljiva pobjeda Ive Josipovića, a Milan Kujundžić je već pisao inauguracijski govor, glasovi su ipak pokazali drugačije stanje na terenu.

Kolinda Grabar Kitarović u konačnici je dobila svega 22.000 glasova manje od Ive Josipovića što se obzirom na sve greške i nespretnosti u kampanji, pa i činjenici da kao žena mora pridobiti desno biračko tijelo, može smatrati uistinu velikim uspjehom. Za taj uspjeh je sigurno zaslužan i Ivo Josipović koji se u skladu s cijelim svojim mandatom uglavnom pokušao dopasti svima pa je tako i za vjeronauk u školama pod određenim uvjetima, i smatra da je pobačaj zlo, ali žene imaju pravo na izbor, a najtalentiranijim hrvatskim političarem između ostalih smatra Miranda Mrsića zahvaljujući kojem mladi rade za bijednih 1600 kuna, i sve tako u tom stilu. Sinoć, vidno iznenađen rezultatom, vjerojatno se po prvi puta u svojoj političkoj karijeri gledateljstvu obratio sintagmom “Hrvatice i Hrvati” što nažalost pokazuje da je odlučio i u drugom krugu brojne razočarane ljevičare/ke ostaviti kod kuće.

Sigurno najveće iznenađenje izbora je Ivan Vilibor Sinčić, kandidat Živog zida koji je dobio 16,42 posto glasova. Sinčić i Pernar na krilima rezultata kojeg su im donijeli protestni i duboko razočarani birači/ce, najavili su pohod i na parlamentarne izbore tako da nas u svjetlu najavljivanog velikog dogovora dalmatinskih nezavisnih lista (Vrgorac, Omiš, Metković, Split) očekuje vrlo zanimljiva jesen 2015. Iako je cijela ekipa oko Pernara i Sinčića blago rečeno šarolika, a u nekim dijelovima i izrazito fašistička, mora im se priznati da su uspješno nametnuli socijalne teme na dnevni red i teško da bi i Kolinda i Ivo u svojim se govorima bavili deložacijama i ovrhama da nije bilo njihovih gotovo 300.000 glasova.

Milan Kujundžić je možda najpozitivnije iznenađenje jer donekle jest utješno da svega 112.581 birača i biračica podržava radikalno desnu, komunizmom i udbom opsjednutu političku opciju. Nadamo se da će se do parlamentarnih izbora taj broj još dodatno istopiti.

Drugi krug slijedi 11. siječnja, a do onda nas vjerojatno čeka puno uzbudljivija i prljavija kampanja.