U fokusu

najavljenje promjene kaznenog zakona

KONAČNO: Spolni odnos bez pristanka i zakonski postaje silovanje

KONAČNO: Spolni odnos bez pristanka i zakonski postaje silovanje

Ivan Maričić/fAKTIV/Facebook

“Spolni odnošaj bez pristanka odlazi u povijest i briše se, kazna za silovanje je od 3 do 10 godina”, izjavila je Maja Mamula iz Ženske sobe nakon sastanka udruga za borbu protiv nasilja s članovima Vlade, prenosi HRT. Radi se o izmjenama zakona koje bi na snagu trebale stupiti početkom 2020.

Radi se o velikom i nužnom koraku naprijed u zakonodavnom tretiranju seksualnog nasilja i shvaćanju kako je svaki spolni odnos bez pristanka – silovanje. Naime, kao što je Amnesty International nedavnom analizom europskih zakonodavstava zaključio: Za većinu europskih zakonodavstava o silovanju se radi samo ako čin uključuje nasilje, prijetnje ili prisilu. Samo Irska, Engleska, Belgija, Cipar, Island, Luksemburg, Švedska i Njemačka – sveukupno osam zemalja – silovanjem podrazumijeva seks bez pristanka.

Rezultati istraživanja u specijalnom izvješću Eurobarometra Europske komisije iz 2016. godine pokazuju da čak 10 posto ispitanika_ca smatra da je seks bez pristanka opravdan ako žena nosi “izazovnu odjeću”, a 12 posto seks bez pristanka smatra opravdanim ako je osoba pijana ili drogirana.

U trenutnom hrvatskom Kaznenom zakonu pravi se razlika između silovanja i spolnog odnošaja bez pristanka. Za spolni odnošaj bez pristanka, u članku 152., točka 1. hrvatskog Kaznenog zakona, stoji: “Tko s drugom osobom bez njezinog pristanka izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili navede drugu osobu da bez svog pristanka s trećom osobom izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili da bez svog pristanka nad samom sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Pod drugom točkom: “Počinitelj koji je bio u otklonjivoj zabludi glede postojanja pristanka iz stavka 1. ovoga članka, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

S druge strane, za silovanje, u članku 153. hrvatskog Kaznenog zakona, piše: “Tko djelo iz članka 152. stavka 1. ovoga Zakona  počini uporabom sile ili prijetnje da će izravno napasti na život ili tijelo silovane ili druge osobe, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina”.

Stavak drugi: “Počinitelj koji je bio u otklonjivoj zabludi glede postojanja pristanka iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.”