U fokusu

korčulanska škola

‘Konzervativna revolucija – slučaj: reproduktivna prava i demografija’

‘Konzervativna revolucija – slučaj: reproduktivna prava i demografija’

CEE Gender Network

Korčulanska škola pod nazivom “Konzervativna revolucija – slučaj: reproduktivna prava i demografija”, koju i ove godine organizira CEE Gender Network s partnericama, održat će se u Gradu Korčuli 25. i 26. kolovoza.

Građani i građanke suočeni su s jačanjem desnih pokreta koji sa sobom donose realan strah kako će njihova reproduktivna prava biti narušena, što se vidi u njihovoj legitimizaciji kroz ulazak u parlamente i gradske skupštine gdje njihovi prijedlozi ograničavaju nekoć čvrsta jamstva njihovih prava. Demografija se uzima kao razlog, a ljudi se svode na organe s ciljem produživanja društva u kojem  se privilegiraju određene vrijednosti i načini života. Nažalost brojnih generacija žena i muškaraca prava za koja su se borile njihove bake i djedovi više nisu sigurna, kažu organizatori/ce Korčulanske škole. 

Škola, kažu organizatorice, nastoji istražiti progresivna rješenja, najbolje prakse i naučene lekcije te načine formuliranja sveobuhvatnih mjera i poticaja potrebnih za rješavanje demografske situacije, ali ne na štetu ženama i muškarcima, već poštujući njihovo pravo izbora i donošenje odluka.

Više od 60 sudionika/ca visoke razine iz politički lijeve opcije iz javnog i nevladinog sektora, iz regije i zemalja Europske unije raspravljat će o ovogodišnjoj temi Škole.

Organizatorice ističu sudjelovanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan, predsjednika Pozitive Ranka Ostojića, potpredsjednice Nove ljevice i zastupnice u gradskoj skupštine Grada Zagreba Rade Borić, predsjednika SDP-a Crne Gore Ranka Krivokapića, tajnik Europskog parlamentarnog foruma za populaciju i razvoj Neil Datta, britanske europarlamentarke i članice Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Julie Ward, zamjenika glavnog tajnika Stranke europskih socijalista (PES) Giacomoa Filibecka, predsjednice PES Women Zite Gurmai, direktora ureda Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju Maxa Braendlea, zastupnice u talijanskom parlamentu Pije Locatelli i predsjednice CEE Gender Networka Daše Šilović