U fokusu

trumpova podvala tjedan dana prije izbora

Konzervativna sutkinja koja želi zabraniti pobačaj imenovana u Vrhovni sud

Konzervativna sutkinja koja želi zabraniti pobačaj imenovana u Vrhovni sud

Pixabay

U fotelju borkinje za ljudska prava i kultnu ikonu feminizma Ruth Bader Ginsburg sjest će Amy Coney Barrett, konzervativna sutkinja koja se zalaže za nošenje oružja, a protiv pobačaja, migranata i Obamacarea.

Republikanci su ‘progurali’ svoju kandidatkinju u Vrhovni sud samo tjedan dana prije izbora te tako potpuno preoblikovali vrijednosnu strukturu suda. Ovaj pothvat se u američkim medijima tumači kao pobjeda Trumpa i republikanaca da dugoročno utječu na tamošnje društvo.

Nijedan kandidat za Vrhovni sud nije do sada bio potvrđen u Senatu tako blizu predsjedničkim izborima. Republikanci u Senatu blokirali su u ožujku 2016. godine prijedlog tadašnjeg predsjednika Baracka Obame za Vrhovni sud argumentom da je samo osam mjeseci do izbora.

Barrett je u Senatu izglasana s 51 glasova za i 48 protiv. Glasovalo se po stranačkoj liniji, a demokratima se pridružila jedna republikanka kazavši kako su Republikanci ovim činom dodatno narušili već poljuljani ugled stranke. Nijedan drugi sudac ili sutkinja (samo njih 5 u proteklih 150 godina) Vrhovnog suda do sada nije potvrđen a da nije osvojio nijedan glas manjinske stranke.

“Amy Coney Barrett ispunjava dva Trumpova lakmus papira za savezne suce. Spremnost da sruši Obamacare i presudu Roe v. Wade (o.pa. presuda kojom je ozakonjeno pravo na pobačaj na zahtjev), rekao je ranije Daniel Goldberg, direktor progresivne lobističke grupe Savez za pravdu.

Potonje se odnosi na presudu kojom je legaliziran pobačaj u SAD-u.

Podsjetimo, Barretta je treća sutkinja izabrana u Vrhovni sud u Trumpovom mandatu, čime je sastav suda postao ‘najdesniji’ u svojoj povijesti. Također, Trump je postavio oko 200 federalnih sudaca za vrijeme svog boravka u Bijeloj kući.

Republikanski predsjednici nominirali su šest od devet sadašnjih sudaca Vrhovnog suda. Demokrati strahuju da će konzervativna većina utjecati na buduće odluke Vrhovnog suda o zdravstvu, mogućem nesporazumu oko rezultata predsjedničkih izbora, ali da će ići i prema dokidanju ljudskih i građanskih prava, prije svega, manjinskih grupa i žena. Već 10. studenog je saslušanje argumenata zašto poništiti Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj njezi u zemlji, takozvani Obamacare, kojeg je Trump pokušao ukinuti cijeli svoj mandat.