U fokusu

Što je sljedeće?

Kraj novinarstva u Turskoj

Kraj novinarstva u Turskoj

Nešto vrlo neobično, ako ne i bez presedana,  dogodilo se u Istanbulu prije nekoliko dana. Skupina policajaca umarširala je u Zaman, najveće turske dnevne novine, uz sudski nalog koji im to dopušta.

Suzavcem su rastjerali stotinjak prosvjednika i prosvjednica koji su ih dočekali ispred Zamana, uzvikujući ‘Slobodu tiska ne možete ušutkati’. Potom su ušli u zgradu i preuzeli kontrolu nad redakcijom. Tada je glavni urednik Abdul Hamid Bilici saznao da je dobio otkaz. Sva arhiva i sve vijesti Zamana, pa i  digitalna arhiva od posljednjih 27 godina izbrisani su i uništeni.

Uništavanje je ustupilo mjesto za novo stvaranje. Dan nakon što je policija preuzela potpunu kontrolu nad Zamanom, koji je  u posljednje vrijeme postao vrlo otvoren protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove vladavine, na upravljačko mjesto lista imenovana je osoba od strane vlade. Tako sada Erdogan hvali ‘novu Tursku’. Drugim riječima, Zaman je sada postao jedan od desetaka drugih  turskih novina čiji je jedini zadatak da podržava predsjednika i zastrašuje svoje neprijatelje.

Ova vijest možda šokira nekoga izvan Turske, ali u Turskoj malo tko je iznenađen. Nakon što je u listopadu prošle godine, list počeo kritizirati Erdoganovu vladu, vlast je nagovijestila da će im sva imovina biti oduzeta od strane države.

Turski mediji prolaze danas najmračnije dane u smislu slobode tiska, što je glavno mjerilo demokracije i vladavine prava. Intelektualci, poslovni ljudi, slavne osobe, organizacije civilnog društva, medijske organizacije i novinari i novinarke ušutkani su putem prijetnji i ucjena.

 “Ovo je grozno. Turska galopira prema autoritarnom režimu”, rekao je Asli Aydintabas, istaknuti novinar koji je izgubio svoju kolumnu prošle godine u dnevnom listu Milliyet pod državnim pritiskom, te dodao: “Nažalost, svijet, a posebno Europska unija šuti”.

Deseci novinara i novinarki, percipirani kao kritični prema vlasti izgubili/e su posao jer su dužnosnici vršili pritisak na njihove šefove.

U isto vrijeme, tursko pravosuđe je optužilo novinare i karikaturiste da vrijeđaju predsjednika.

{slika}

Mnogi u Turskoj optužuju EU smatrajući da se pravi slijepa na povrede ljudskih prava u Turskoj, uključujući i smrt stotine civila tijekom sigurnosne operacije protiv kurdskih militanata.

Ušutkavanje Zamana dolazi u već zabrinjavajuće vrijeme za slobodu medija u Turskoj.

Sada i mnogi drugi novinari i novinarke strahuju da će biti suočeni s istom sudbinom kao i njihovi kolege i kolegice u Zamanu. Prema mišljenju javnosti, na desetine novinara i novinarki našli/e su se na meti nove vlasti još od vremena prosvjeda u Gezi parku, samo zato što su branili glavne vrijednosti svoje struke: slobodu i neovisnost.

Došlo je vrijeme da se prizna da ono što je ostalo od novinarstva u Turskoj jest olupina. Dok jezgra novinara sada piše sukladno tiranskim pravilima, ostaje pitanje hoće li EU uopće reagirati na ovako nešto, te da li će kolege i kolegice novinari i novinarke diljem svijeta moći učiniti nešto da spriječe daljnju pogubnost.