U fokusu

radikalno desne i totalitarne tendencije

Ksenofobija jača u Njemačkoj: porazni stavovi prema strancima

Ksenofobija jača u Njemačkoj: porazni stavovi prema strancima

EPA/NIKOS ARVANITIDIS / POOL

Otpor prema strancima, prije svega muslimanima i izbjeglicama u Njemačkoj se u posljednje dvije godine značajno povećao, pokazala je to studija provedena na Sveučilištu u Leipzigu .

“Svaki/a drugi/a ispitani/a je ustvrdio/la kako se zbog muslimana osjeća kao stranac/kinja u vlastitoj zemlji'”, rekao je jedan od autora studije Oliver Decker.

Nešto više od 41 posto kaže da bi muslimanima trebalo zabraniti naseljavanje u Njemačkoj, a 50 posto se zbog previše muslimana ponekad osjeća kao stranac/kinja u svojoj zemlji, pokazalo je istraživanje.

Godine 2014. tako se izjasnilo 36,6 posto, odnosno 43 posto ispitanika/ca.

U trenutku kada Njemačka opet pojačano vrbuje strane radnike/ce, stav prema strancima općenito se pogoršao: 30 posto smatra da stranci/kinje u Njemačku dolaze samo kako bi iskoristili socijalni sustav, 25,3 posto misli da bi se u slučaju smanjenja broja radnih mjesta strance/kinje ponovno trebalo vraćati kućama, a 33,5 posto ispitanih smatra kako velik broj stranaca/kinje vodi ka ‘odnarođenju’ Njemačke.

Radi se o prosječnim vrijednostima za cijelu zemlju, pri čemu je postotak građana i građanki koji/e se neprijateljski odnosi prema strancima/kinjama na istoku zemlje osjetno viši.

Ovogodišnja studija pokazuje i pojačane predrasude prema manjinama. Postotak ispitanih koji vjeruju da Romi i Romkinje naginju kriminalu se sa 44,2 posto prije dvije godine popeo na 58,5 posto, pokazalo je istraživanje.

U sjeni dolaska ogromnog broja izbjeglica u Njemačku, zanimljiv je i podatak da 60 posto ispitanih ne vjeruje da podnositeljima zahtjeva za azilom u njihovim domovinama zaista prijeti opasnost.

Studija se od 2002. provodi na uzorku od oko 2.500 ispitanih i bavi se desno-radikalnim i totalitarnim tendencijama unutar srednjeg staleža.

Kao desno-ekstremne se prema ovoj studiji može proglasiti 5,6 posto stanovnika/ca što je tek nešto više nego u proteklim ispitivanjima. No čak 12 posto ispitanih smatra da su Nijemci i Njemice već po rođenju vrjedniji od drugih nacija.

Zabrinjujući je porast potrebe za ‘čvrstom rukom’, tj. jedne jake stranke koja će u cilju dobrobiti nacije voditi zemlju. Na istoku Njemačke takvu opciju zagovara čak 25 posto ispitanih.

I stav prema LGBTIQ osobama se promijenio. Dok je prije dvije godine 15,4 posto ispitanih osobe drugačije seksualne orijentacije i identiteta opisivalo kao ‘nemoralne’, danas to misli 24,8 posto, rezultati su istraživanja.