U fokusu

Prema dictionary.com

‘Ksenofobija’ je riječ godine!

‘Ksenofobija’ je riječ godine!

Iako je mnogo događaja iznenadilo u ovog godini, činjenica da je riječ “ksenofobija” riječ godine na online rječniku “Dictionary.com” i nije neko iznenađenje. 

S obzirom na retoriku za vrijeme ovogodišnjeg Brexita i utrke za predsjednika/icu SAD-a ksenofobija je riječ koja predstavlja ovu tužnu, 2016. godinu. 

Prema dictionary.com – u riječ potječe iz dvije grčke riječi “stranac”( “Xenos”) i “strah” ili “panika” ( “phóbo”). Potraga za tom riječi postala je popularna odmah nakon Brexita u lipnju, a raširila se za vrijeme predsjedničke kampanje u SAD-u, nakon govora Obame u kojem tvrdi da retorika i jezik koji koristi sadašnji predsjednik Donald Trump nije populizam, već ksenofobija. 

“Ksenofobija i druge riječi povezane s globalnim vijestima i političkom retorikom ukazuju, nažalost, na povećanu razinu straha od “drugih” u 2016. godini, pa je time ksenofobija i jasan izbor za riječ godine. Iako ne znamo točne razloge zašto su naši/e korisnici/e tražili/e tu riječ, jasno je da ta potraga reflektira njihovu želju da razumiju diskurz koji je bio vezan za globalne događaje ove godine.”, rekla je Liz McMillan, CEO dictionary.com-a.